Bocholt plant vredesboom

In het kader van de herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918 werd er op Lozerheide in Bocholt een ‘vredesboom’ geplant op de plaats waar tijdens WOII een Brits vliegtuig neerstortte.

Het planten van vredesbomen is een eeuwenoude traditie. Een stukje levend erfgoed ter nagedachtenis van al die mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

De Wapenstilstand op 11 november 1918 is een belangrijk scharniermoment in onze geschiedenis. Honderd jaar later willen we dat moment herdenken met de aanplanting van vredesbomen. Ook de gemeente Bocholt deed dat op 11 november 2018 . Zo knoopt ook onze gemeente aan bij een eeuwenoude traditie om bij een belangrijke gebeurtenis een herdenkingsboom te planten. Als boomsoort koos men een linde (tilia cordata). Op die manier sluiten we de vijf herdenkingsjaren rond 100 jaar Groote Oorlog af. Op een unieke, ingetogen manier die ook de komende jaren zichtbaar is. Elke stad of gemeente viert op 11 november Wapenstilstand. Met een optocht, een misviering, het neerleggen van de kransen bij het oorlogsmonument, … Hoewel die tradities belangrijk en betekenisvol blijven, stellen lokale besturen zich ook de vraag hoe zij de herdenkingen kunnen actualiseren. Bijvoorbeeld, om zo een jonger en breder publiek te bereiken. Door een vredesboom te planten, kunnen lokale besturen honderd jaar Wapenstilstand op een bijzondere manier herdenken.

Al eeuwenlang bestaat de traditie om op een centrale plaats een boom aan te planten om een speciale gebeurtenis te herdenken. Die bomen worden ‘herdenkingsbomen’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n boom is de vrijheidsboom, die als symbool voor vrijheid en democratie wordt aangeplant bij bepaalde scharniermomenten in de geschiedenis.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *