Bibliotheek Bree dagelijks van tien tot tien geopend (video)

“We hebben een prachtige Vlaamse primeur in onze eigen Breese bibliotheek”, kondigt Schepen van cultuur Jo Vandersteegen trots aan. “De bib is er klaar voor. Het licht blijft ‘s avonds branden. De deuren gaan open met een e-ID en een pincode. De camera’s draaien.” De Breese bib experimenteert namelijk als eerste in Vlaanderen met alternatieve openingsuren waarbij gebruikers zonder personeel de bib bezoeken en materialen ontlenen. Dit open+ concept is een spannende nieuwe uitdaging voor het bibliotheekteam, dat de afgelopen jaren erg inzet op innovatie en technologie.

De huidige openingsuren zijn historisch gegroeid en afgestemd op de lokale situatie, maar de bib streeft naar een nog betere dienstverlening. De meeste bibgebruikers doen beroep op de medewerkers. Zij beantwoorden informatievragen, geven suggesties over de collectie en de activiteiten. Het uitlenen gebeurt via de zelfscanbalies, maar het persoonlijk contact is heel belangrijk. De bib heeft een gezicht en zet mensen aan om in gesprek te gaan.

Daarnaast zijn er veel mensen die het fijn vinden om in de bib te lezen, te studeren, in de collectie te snuisteren en de tentoonstellingen te bekijken. Ze gaan rustig hun gangetje. Voor hen zou het fijn zijn als bib ruimere openingsuren zou hebben.

open+ is een concept dat komt overwaaien uit Scandinavië en Duitsland. Zo’n 500 bibliotheken werken er met het open+ systeem. Naast de bemande openingsuren, zijn er extra openingsuren zonder personeel, onder strikte voorwaarden, voor hun vaste gebruikers. Zo is de bib op een duurzame manier meer toegankelijk voor bibliotheekgebruikers. Zij komen in een veilige, rustige en vertrouwde sfeer terecht.

Omdat open+ in de bib van Bree een Vlaamse primeur is, moest het concept aangepast worden aan de Vlaamse regelgeving en systemen. Bibliotheca, de partner in dit project, staat de bibliotheek met raad en daad bij.

Tijdens de gewone openingsuren van de bib is er personeel aanwezig om aanwezigen verder te helpen. Zij beantwoorden informatievragen, geven suggesties over de collectie en de activiteiten. Het uitlenen gebeurt via de zelfscanbalies, maar bij problemen zoekt het personeel samen met de bibliotheekgebruiker naar een oplossing.

Tijdens de uren van open+ is de vaste bibliotheekklant zelf verantwoordelijk voor de bib. Vast bibliotheekgebruikers ouder dan 18 jaar, kunnen een unieke pincode aanvragen om samen met hun e-ID toegang te krijgen tot de open+.

De bibliotheek kiest keer op keer voor de gebruikers en de toekomst Mensen voldoende informeren om goed te functioneren in de huidige maatschappij is een kerntaak. Vernieuwende projecten, die meestal nog niet zoveel kosten staan hoog op de agenda. Steeds zoekt de bibliotheek naar partners.

De Breese bib werkt op twee sporen: verhalen en informatie. Cultuurconnect werkt op Vlaams niveau aan een e-boekenproject. Dit kan de oplossing beteken voor het uitlenen van e-boeken. Dit is een project dat niet louter op lokaal niveau kan gerealiseerd worden, hiervoor moeten alle bibliotheken samenwerken. Ook het EBS, het eengemaakte bibliotheeksysyteem, waar de bib in een proefproject aan meewerkt, komt de gebruikers ten goede.

MakerBib zet in op informatie. Hiervoor werkt de bib samen met vrijwilligers, het TISM en binnenkort ook met bedrijven. De bibliotheekmedewerkers zijn vandaag de dag ook mediacoaches.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *