Ophogen van dijken is noodzakelijk (video)

De dijken van de Maas zullen verhoogd moeten worden. In de jaren negentig heeft men dit al gedaan, maar dat gaat niet volstaan naar de toekomst toe. Een en ander blijkt uit termijnstudies over de rivieren in West-Europa.

Momenteel staat het water van de Maas laag. De klimaatverandering zal het gemiddelde peil laten stijgen, zo blijkt uit de studies.

Een van de projecten die zich met de ophoging bezig houdt, is het project Elerweerd, een grindontginningsproject dat volgend jaar zal gaan starten.

Voor de jaarlijkse productie wordt uitgegaan van om en nabij de 1,2 miljoen ton grind. De totale ontginningszone is 160 hectare groot, waarvan 67 procent op grondgebied Dilsen-Stokkem en 33 procent op grondgebied Maaseik.

Aan de andere zijde van de grens is men ook druk doende met de dijken. De dijk werd eerder al verhoogd in 1996 als antwoord op de wateroverlast in 1993 en 1995, maar dat is niet toereikend, zo geeft Rein Dupont van het Waterschap Limburg in Nederland aan.

De andere kant op, tussen Meeswijk en Dilsen-Stokkem is men al vele jaren bezig om de zomerbedding van de Maas te verbreden en gelijktijdig de winterbedding te verlagen. Het project Elerweerd, tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem zal in totaal 20 jaar in beslag gaan nemen.

Dit project zal dus volgend jaar gaan starten, een kostbare gebeurtenis die de inwoners van Dilsen-Stokkem en Maaseik niets extra’s zal gaan kosten. “Het zijn de grindexploitanten die de volledige kosten op zich nemen. De beide steden hebben enige inkomsten per tonnage van het gedolven grind”, aldus burgemeester Jan Creemers van de Stad Maaseik.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *