Molenbeersel aan de vooravond van historisch molenjaar

Het stond in de sterren geschreven: 2019 zal een historisch molenjaar worden in Molenbeersel. Woont je familie al generaties lang in Molenbeersel of streek je recentelijk neer in dit gezellige dorp, als Biëselaer weet je dat de twee windmolens een onlosmakelijk deel van het dorpszicht uitmaken.

150 jaar geleden (1869) besloot Joannes Keijers een stenen windmolen te bouwen in de Smeetsstraat. Vijftig jaar eerder (1819) werd aan de overkant van ‘den grooten steenweg’ (toen waarschijnlijk nog een klein zandweggetje) de eerste balk van de houten Zorgvlietmolen gehesen. In 1919 verving Godfried Truyen deze molen door de huidige stenen uitvoering.

Mede door toedoen van de vzw Molenzorg en Molenmuseum Molenbeersel bevinden beide molens zich na respectievelijk 100 en 150 jaar in maalvaardige staat. Al 35 jaar leveren de Molenfeesten en bij uitbreiding de ganse dorpsgemeenschap een bijdrage aan deze monumentale dorpsfiguren. In het jubileumjaar 2019 wil men de molens in de schijnwerpers plaatsen. Een heus dorpsfeest op 2 november 2019 vormt de apotheose van dit feestjaar. De vele verenigingen van Molenbeersel zullen hier gezamenlijk een historisch topmoment van maken.

Uiteraard zijn er ook komend jaar weer de Molenfeesten. Ditmaal op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juli, voor de 36ste keer.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *