Plannen 'wonen in het park' in Hamont-Achel uit de doeken gedaan

De plannen voor het woonproject ‘Wonen in het Park’ werden maandagavond 17 december, tijdens de gemeenteraad van Hamont-Achel goedgekeurd. Dat betekent dat projectontwikkelaar Lanoo MV uit Bree – een gemeenschappelijke projectvennootschap van bouwbedrijf Lamers uit Hamont-Achel en Moorea Projects Bvba uit Bree – in 2019 zal starten met de bouw van 66 appartementen aan de Groenstraat en Wal. Bij het uitwerken van dit project koos de ontwerper – architectenbureau ‘Architects in Motion’ uit Turnhout – voor kwaliteit boven kwantiteit.

“Na de definitieve goedkeuring van het masterplan Hamont-centrum in 2016 kon de eerste stap gezet worden tot de uitwerking van de visie die hierin werd opgenomen”, vertelt burgemeester Theo Schuurmans. “Een belangrijk onderdeel hiervan was de invulling van de projectzone aan de Wal, inmiddels beter gekend als de zone voor ‘Wonen in het Park.’ Ongeveer een jaar geleden werd de laatste hand gelegd aan de voorschriften en voorwaarden waaraan dit woonproject moet voldoen. Begin 2018 werd dan de verkoopsprocedure opgestart waarbij projectontwikkelaars een bod konden doen op deze grond en ook meteen een ontwerp moesten indienen.”

Na een eerste biedingsfase werden de ingediende projecten beoordeeld door een zeskoppige jury en werden de bemerkingen teruggekoppeld met de ontwikkelaars. Zij kregen hierbij de kans om desgevallend hun project wat bij te schaven en binnen een tweede biedingsfase een definitief bod en ontwerp in te dienen. Hierna bleef er nog één projectontwikkelaar over met een bod dat voldeed aan de instelprijs. Het bijgewerkte ontwerp werd vervolgens grondig geëvalueerd door de jury. Zij kwamen tot de conclusie dat dit ontwerp voldoet aan de projectdefinitie en dat het een zeer kwalitatieve invulling zal zijn van de projectzone.

“Iets meer dan 1/3de van de volledige oppervlakte (38%) zal bebouwd worden”, licht schepen van Ruimtelijke Ordening Ria Nijs toe. “In totaal komen er 66 appartementen variërend van 1 tot 3 slaapkamers en twee commerciële ruimtes van 120 en 600 m². Op het gelijkvloers komen er drie zeer ruime fietsenstallingen voor de bewoners waar in totaal plaats is voor 221 fietsen. Ondergronds wordt er een parking voorzien voor 105 wagens.”

“De overige ruimte wordt ingericht als groene publieke ruimte met paden, waterpartijen, beplanting, zitbanken en speelruimte”, gaat Ria Nijs verder. “En de toegangen naar de school – zowel aan de Kleuterstraat als aan de Wal – worden veel ruimer en veiliger ingericht. Daarnaast is de inplanting van de gebouwen aan de zijde van De Posthoorn zodanig gekozen dat er hiertussen een plein kan worden gevormd waardoor de parking uitgebreid kan worden. Dit plein kan dan ook functioneren als een evenementenplein.”

“Net zoals de parking aan De Posthoorn zal ook die aan de bibliotheek heringericht en uitgebreid worden. Daarbovenop worden de Wal en de Kloosterstraat ook ingericht als fietsstraten. Zo zal dit over enkele jaren een verkeersveilige en kindvriendelijke schoolomgeving zijn”, geeft Theo Schuurmans nog mee. “Met ‘Wonen in het Park’ tonen we aan dat we ook als landelijke gemeente perfect op onze eigen schaal een invulling kunnen geven aan het beleid dat door Vlaanderen wordt opgelegd wat betreft kwalitatieve kernverdichting, efficiënt ruimtegebruik en het verkleinen van ruimtebeslag.”

De projectontwikkelaar voorziet om medio 2019 zijn vergunning te krijgen zodat in het najaar van 2019 gestart kan worden met de werken. Deze zullen in drie fasen worden uitgevoerd.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *