'Jong redt Oud' zette het afgelopen jaar 482 jongeren aan het werk

In 2018 werden maar liefst 8 ‘Jong redt Oud’-projecten gerealiseerd waarin 482 Limburgse jongeren actief aan de slag gingen met erfgoed in hun eigen omgeving. Ze hielpen eigenhandig bij het herstel en het onderhoud van het erfgoed en zetten het in de kijker.

“Het lot van ons erfgoed ligt in de handen van de volgende generaties. We hebben er dan ook alle belang bij hen al op jonge leeftijd in contact te brengen met het lokale erfgoed. Zo ontwikkelen ze een affiniteit voor erfgoed, krijgen ze inzicht in het verleden en gaan ze er hopelijk mee aan de slag in de toekomst”, aldus gedeputeerde van Erfgoed, Cultuur en Toerisme Igor Philtjens.
“Jong redt Oud”, de naam spreekt voor zich: jonge mensen redden oude dingen via het adopteren van een stuk erfgoed in hun buurt mee te helpen met de restauratie, onderhoud en ontsluiting ervan onder leiding van een leerkracht of expert. Door samen op zoek te gaan naar boeiende verhalen die schuil gaan achter het erfgoed en soms eeuwen teruggrijpen, kunnen deze verhalen blijven leven”, aldus de gedeputeerde.

Wie in navolging van de 13 ‘Jong redt Oud’-projecten uit 2017 en 2018 een project op poten wil zetten in 2019, kan bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed terecht voor de nodige expertise op gebied van erfgoed, heel wat tips en tricks om jongeren te inspireren en wordt in contact gebracht met professionals in het vakgebied zoals erfgoeddiensten, natuurorganisaties, heem- en geschiedkundige kringen, gidsen, …
Vanaf 2019 zal er gewerkt worden met een subsidiereglement.

De provincie Limburg voorziet voor de uitwerking van een ‘Jong redt Oud’-project een financiële ondersteuning van maximum 2.500,00 euro (inclusief btw en/of andere kosten). De subsidie kan aangevraagd worden door lokale besturen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, vzw’s en feitelijke verenigingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.