Maaseiks toekomstige burgemeester ontvangt eerste exemplaar nieuw boek Piet Poell

Afgelopen zaterdag, 1 december, heeft de aanstaande burgemeester van Maaseik, Johan Tollenaere, in Het Hepperhuys in Heppeneert het eerste exemplaar van ‘à la lanterne’ in ontvangst genomen: een bundel columns over Belgisch- en Nederlands-Limburg van de Maaseikse schrijver Piet Poell.

In een gezellige sfeer werd het boek en zijn ontstaansgeschiedenis toegelicht door Paul Weelen van uitgeverij T.I.C. uit Maastricht, door Piet Poell zelf en ten slotte door Johan Tollenaere. Zangeres Jane Who zorgde voor de muzikale omlijsting met een serie goed gesmaakte “rebelsongs”.

Paul Weelen verduidelijkte allereerst de titel: een strijdkreet van de Franse Revolutionairen in 1789, die daarmee de collaborateurs van het ancien régime aan de lantaarnpalen ophingen: iets wat Piet Poell – figuurlijk – doet met o.a. ontspoorde gezagsdragers. Paul sprak zijn waardering uit over de columns, die zich onderscheidden door rake grappen, scherpe bewoordingen en markante woordspelingen. Ook het feit dat schrijver Ton van Reen, bekend van o.a. romans over de Bokkenrijders en het “rijke roomse leven” in de jaren 50 en 60, een lovend voorwoord schreef bij de bundel, getuigde volgens hem van de grote kwaliteit.

Piet Poell lichtte zijn levensvisie toe, van waaruit hij de columns schreef, met enige voorbeelden van de Franse filosoof Albert Camus en de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut.

Johan Tollenaere ten slotte vroeg zich af of er met het boek grenzen overschreden waren, maar concludeerde dat er in de literatuur altijd grenzen verkend en dus overschreden werden. Hij memoreerde zijn eigen onthutste reacties op sommige felle columns, maar sprak zijn waardering uit voor stijl en woordkunst. Met een herinnering aan zijn eigen rebellie in een opstel uit zijn middelbareschooltijd oogstte hij hartelijk applaus van de aanwezigen. Hij toonde zich zeer vereerd dat hij het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.

Foto: Piet Poell

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.