Restauratie Lambertustoren Nederweert vanaf april 2019 daadwerkelijk van start

Op 5 september 2018 gaf het gemeentebestuur van Nederweert de opdracht aan aannemer Laudy om de restauratie van de Lambertustoren te restaureren. Het bouwbord dat de klus aankondigt is onlangs geplaatst. “Een kleine mijlpaal omdat daarmee een lange tijd van voorbereidingen afgesloten is”, aldus projectleider John Metselaars. “Het lijkt of er de laatste maanden weinig is gedaan, maar achter de schermen is juist veel gebeurd.”

De projectleider doelt onder meer op de vergunningenprocedures en tal van onderzoeken die daarvoor gedaan moesten worden. “Wettelijke verplichtingen waar we ons aan te houden hebben.” Nu alle procedures doorlopen zijn kan het stoplicht op groen.

De aannemer heeft opdracht gekregen, het bouwbord is geplaatst. Waarom wordt het werk nog niet uitgevoerd? Metselaars daarover: “Tijdens de restauratie wordt veel metselwerk en natuursteen vervangen. Hiervoor wordt de hele toren in de steigers gezet. Het huren van de steiger is een grote kostenpost. Herstel van het metselwerk is niet mogelijk als de temperatuur te laag is. De kans dat dit gebeurt, is tijdens de winter natuurlijk groot. De aannemer wacht daarom met de werkzaamheden tot na de winterperiode. Mocht de vorst invallen, dan is het risico namelijk groot dat de steiger een lange periode niet gebruikt wordt. Dit is erg duur.”

Volgens de projectleider wordt achter de schermen flink doorgewerkt. De tijd tot 1 april gebruikt de aannemer om het werk voor te bereiden. “Er moet namelijk nog veel gebeuren: de werkzaamheden worden gepland, onderaannemers worden gecontracteerd, er worden proefmonsters gemaakt voor de verschillende baksteen- en natuursteensoorten, er moeten materialen besteld worden, etc.”

De start van de daadwerkelijke restauratie is natuurlijk een historisch moment. Zodra de aannemer echt van start gaat, schenken we hier dan ook extra aandacht aan”, aldus de projectleider. “Dit doen we samen met de Provincie Limburg, het BPD Cultuurfonds en het Comité Herstel Lambertustoren. Zij dragen in belangrijke mate financieel bij aan deze restauratie.”

Op 15 december 2019 is het werk hoe dan ook klaar. “We hebben er alle vertrouwen in dat de aannemer de restauratie tot een goed einde brengt. Hierna zullen we het werk feestelijk opleveren”, aldus burgemeester Evers.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *