Geen eigen gemeentelijke leegstandkaart voor Weert

Nieuwe Markt Weert

De gemeente Weert heeft geen zelf vergaarde actuele gegevens over de leegstand van winkelpanden in de Weerter binnenstad. Dat schrijft het Weerter stadsbestuur in een antwoord op vragen van Weert Lokaal raadslid Smolenaers. Het raadslid had het stadsbestuur gevraagd of de gemeente Weert een actuele leegstandskaart heeft waaruit blijkt welke panden leeg staan, wie de eigenaar van leegstaande panden in de binnenstad is en of dit permanente leegstand, aaneensluitend langer dan zes maanden, is of niet?

In hun schriftelijke antwoord laten B en W weten dat Weert voor het volgen van de leegstand in de binnenstad van Weert is geabonneerd op ‘Locatus online’. Dat s een database die jaarlijks wordt geactualiseerd. De laatste actualisatie dateert van augustus 2018. Deze database bevat cijfers over leegstand waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen aanvangs- of frictieleegstand (max. 1 jaar), langdurige leegstand (tussen 1 – 3 jaar) en structurele leegstand (3 of meer achtereenvolgende jaren).

Het opstellen van een eigen plaatselijke leegstandskaart is volgens B en W van Weert wel mogelijk maar kiest men daar niet voor. “De leegstand wijzigt zeer frequent, minimaal wekelijks-maandelijks. Het actueel houden vergt derhalve veel tijd”, aldus het antwoord aan het Weert Lokaal raadslid.
Smolenaers pleit voor een actiever beleid bij het tegengaan van leegstand in de Weerter binnenstad en wil bovendien dat leegstaande winkelpanden sneller beschikbaar moeten komen voor tijdelijke initiatieven als Pop Up Stores en culturele tijdelijke initiatieven zoals kunstbendes, denktanks en andere culturele activiteiten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *