Jaarlijkse Van Eyck-lezing over de Maria-iconografie

Op woensdag 23 januari 2019 gaat de jaarlijkse Van Eycklezing van de Pater Sangerskring Maaseik door. De voorzitter van de kring legt deze bijeenkomst de focus op de Maria-iconografie door de kunstenaarsfamilie Van Eyck waarbij Jos Henckens verder zal ingaan.

Wees gegroet, Maria. Schijnbaar vanzelfsprekend is deze gebedsopening. Vanaf de Late Middeleeuwen stimuleerde de Kerk de devotie tot Maria. Men zag haar als een voorbeeldig ingetogen meisje (de Maagd), als een moeder die alle miserie van haar Zoon had meegemaakt en als een hemelse koningin, die bij de verrezen Christus voorspreekster is voor alle bange, want zondige zielen.

De Gebroeders Hubert en Jan Van Eyck en hun vermoedelijke verwant Barthélemy hebben Maria opvallend vaak en rijkelijk voorgesteld. De Boodschap door de aartsengel Gabriël aan Maria vinden we vijf maal en telkens in een originele compositie terug.

Dit moment werd in de heilsgeschiedenis als cruciaal gezien: als het moment waarop God besloot de door erfzonde beladen mens te redden door Zijn Zoon te incarneren in de schoot van Maria. De tronende Maria met het Kind Jezus genoot ook de intense aandacht van deze kunstenaars. We bewonderen haar meermaals in een schitterende afzondering, enkele keren ook samen met hun welgestelde opdrachtgevers en hun beschermheiligen. Tenslotte in enkele andere charmante genretafereeltjes zien we Maria terugkeren.

De inhoudelijke boodschap wordt telkens als in een schatkamer verrijkt met verwante Bijbelse voorafspiegelingen die in fijne details terug te vinden zijn. Met hun verbluffend raffinement en technische vaardigheid in de olieverfschildering weten de Van Eycks telkens weer een levensechte uitbeelding te bereiken.

Op die manier straalde de aantastbare Maagd Maria telkens weer het wereldbeeld van de Bourgondische hofhouding uit. Kortom, stof genoeg voor een voordracht door Jos Henckens, die zich al enige jaren in het wonder der Van Eycks verdiept.

De bijeenkomst op 23 januari vindt plaats om 20.00 uur bij Brasserie ‘De Beurs’ aan de Markt in Maaseik

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *