Schrijfsel 42: Een frisse Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik. Daar gingen ze dan, als ware carnavalsgekken met een zwembroek aan. De kou in, het water van Geistingen in, burgemeester voorop. Met een lach op het gezicht, hoewel ik ervan overtuigd ben dat dat een verbloemende lach was.

Waarom ik dat zo zeker weet? Ik ben een ervaringsdeskundige. Het was een wekelijkse traditie in mijn jonge jaren, ‘skinnydippen’ in het Gevaarlijk Water van Hamont. Even voor de mensen van de Maaskant: het Gevaarlijk Water is een soort waterbekken dat (als klopt wat mij altijd verteld werd) is aangelegd voor eventuele bosbranden te blussen. Een mooie plas water dus, ideaal om (stiekem) te gaan zwemmen. ’s Nachts, na een duchtig cafébezoek.
Eén keer hebben we dat gedaan toen er een dun laagje ijs op het water lag. Ik kan je vertellen: dan wordt er niet gelachen en wordt alles plots kleiner dan dat het was. Maar de kick was des te groter!
Het is trouwens niet aan te raden om mijn voorbeeld te volgen: jaren later hoorde ik pas waarom het Gevaarlijk Water die naam heeft gekregen, het is écht gevaarlijk. Dat besef je pas als je op het nieuws hoort dat een zwemmer gered moest worden.

In Geistingen waren er ook redders aanwezig, maar gelukkig niet nodig. Het werd (zo lees ik) vooral genieten van het carnavalesk geheel (voor het publiek) en de sauna (voor de deelnemers).

Carnavalesk, heerlijk. De winterse feesten zijn verleden tijd, dus een echte carnavalsvierder kan niet wachten tot het volgende feest eraan komt. Ik ben zelf ook zo’n carnavalsgek, kon dus ook niet anders dan heel blij worden van het nieuws dat ik op Grensland las. De titel deed me meteen glunderen: Wellicht toch een lichtstoet in Opoeteren?

Ik ben ervan overtuigd dat de zwemmers uit Geistingen hun haaien-, hash- en flamingopak direct naar de wasserette hebben gebracht om zeker op tijd klaar te zijn voor deze lichtstoet. Wat dat betreft ben ik toch stiekem blij dat de Boratstrings thuis bleven dit jaar.

De gedachte laat me niet los om de Nieuwjaarsduik en de lichtstoet te combineren. Er werd al vaker zomercarnaval gevierd, waarbij de feestvierders als Brazilianen (maar dan vaak, mijn excuses, minder mooi) té schaars gekleed op en rond de wagen dansten. Wat dat betreft is mijn idee dus niet nieuw. Maar als we de Nieuwjaarsduik nu eens ’s avonds laten doorgaan? Met lichteffecten op de bijna naakte lichamen? Volgens mij moet dat een nóg groter succes worden. Ik zie iedereen al ‘Springen nondedju’ in het koude water, of in polonaise achter de dochter van de groenteboer.

Uiteraard zou daar ook een prins carnaval bij moeten zijn: die gooit dan met duikbrilletjes vanop zijn verlichte reddingsboot naar de verkleumde feestvierders. Zie je het al voor je?

Enfin, laten we eerst hopen dat de lichtstoet dit jaar door zal gaan en dat er in 2020 minstens 500 Nieuwjaarsduikers zullen pootjebaden in Geistingen, al dan niet op klaarlichte dag.

Ik wens je een fijne week toe en tot volgende vrijdag, voor een nieuw schrijfsel!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *