Ghislain Vermassen doet politiek stapje terug

Oud-burgemeester Ghislain Vermassen van Maaseik heeft zondag 27 januari de Maaseiker politiek vaarwel gezegd. Vermassen deed dit tijdens het Nieuwjaarsontbijt van PRO3680.

Ghislain Vermassen verhuisde in 1978 met zijn gezin naar Maaseik en werd er in 1984 gemeenteraadslid. Hij werd voor de SP burgemeester van Maaseik in 1984 en bleef dit tot 2000.
Daarnaast was hij actief in de nationale politiek. Zo was hij van 16 december 1991 tot 20 mei 1995 lid van de Senaat als rechtstreeks verkozen senator. In de periode januari 1992 tot mei 1995 had hij als gevolg van het toen bestaande dubbelmandaat ook zitting in de Vlaamse Raad. De Vlaamse Raad was vanaf 21 oktober 1980 de opvolger van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, die op 7 december 1971 werd geïnstalleerd, en was de voorloper van het huidige Vlaams Parlement.

Van 21 mei 1995 tot 12 juni 1999 was hij vervolgens lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Na de lokale verkiezingen van 2000 werd hij als burgemeester opgevolgd door CVP’er Jan Creemers. Wel bleef hij van 2001 tot 2006 schepen. Daarna zetelde hij als lid van de oppositie in de gemeenteraad. In 2009 werd zijn ononderbroken mandaat van 25 jaar gemeenteraad gevierd. Hij ontving hiervoor een kunstwerk van de Limburgse kunstenares Klara Reynders.

In 2011 cumuleerde hij acht mandaten, waarvan twee bezoldigde. Hij bleef gemeenteraadslid van Maaseik tot in 2018.

In januari 2012 werd hij unaniem verkozen tot voorzitter van de Maaseikse sp.a als opvolger van Myriam Giebens. Tijdens de lokale verkiezingen van 2012 was hij lijstduwer van de gemeentelijst Vooruit. Zijn partij behaalde 16% en zelf kreeg hij 669 voorkeurstemmen. Hij diende echter bezwaar in tegen de Maaseikse verkiezingsuitslag, omdat ruim zes procent van de stembiljetten ongeldig was verklaard. Hijzelf gaf hier als reden voor dat tal van zijn kiezers misleid waren door de verwarring met de lijst Voluit en hun stem voor die laatste lijst alsnog hadden trachten recht te zetten door de lijst Voluit te doorstrepen. Hij eiste dan ook tientallen ongeldige stemmen op.

Vermassen doet nu dus een stapje terug. Hier werd zondagochtend bij stil gestaan.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *