Ontdekkingen rondom Bokkerijdersgangen in Maaseik (video)

Wat begon uit louter interesse is uitgegroeid naar een groot onderzoek onder de grond van Maaseik. Rocky Grispen is al enkele maanden bezig om onderaardse gangen op de Markt in Maaseik in kaart te brengen. Hier heeft hij al vele ontdekkingen rond gedaan.

“Ik heb ook veel mensen gesproken die me goed op weg geholpen hebben”, aldus Grispen.

Bokkenrijders waren volgens het volksgeloof personen of geesten, die op bokken door de lucht reden. In de 18e eeuw was dit de naam die gegeven werd aan een bende dieven, afpersers en plegers van gewelddadige berovingen in de Landen van Overmaas en het voormalige graafschap Loon. De bokkenrijdersbendes waren met onderbrekingen actief in de periode tussen 1740 en 1798.
De strooptochten en afpersingen waren over het algemeen gericht tegen boerderijen en pastorieën op het platteland. In Maaseik zijn er diverse zaken die aan de Bokkerijders herinneren.

Een van de personen die Grispen heeft gesproken is Pierre Renet, die vroeger in de buurt van de Bokkerijderswoning in Maaseik heeft gewoond. “We hebben veel in die kelders gespeeld”, aldus Renet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.