Schrijfsel 44: Autumn en ZeZijnZo

Autumn, de herfst, je zou niet verwachten dat daarover geschreven zou worden in deze witte en koude week… en toch. Ik vind dat vzw ZeZijnZo dit schrijfsel verdient.

Autumn-kinderen zijn namelijk kinderen met een beperking. Ik stel het me voor als een boom die in de herfst zijn bladeren, soms zelfs een tak, verliest. Maar de bomen zijn in de herfst wél op z’n mooist. Dat hoorde ik ook aan Wendy Gerets bij haar gesprek met Grensland Actueel. Er zijn geen verplichtingen en iedereen is welkom bij de vzw. Iedereen, een eenvoudig woord, maar in dit geval zeker zoveel betekenend. Om maar te zwijgen over het woord ‘welkom’.

Herinner jij het je ook? Die ene keer waarop jouw kind zijn zinnetje niet kreeg in het warenhuis en plat op de buik ging liggen huilen? Sneden de blikken van de winkelende medemensen ook dwars door je heen toen je, zoals het pedagogisch beschreven staat als ‘goed’, het kind liet liggen en een stukje verder liep? Natuurlijk deed je je best om het te laten lijken dat je dit met plezier deed, maar diep vanbinnen brak je.

Die blikken, die harde blikken van de mooie medemensen, kunnen iemand klein maken. Ik herinner me de verbaasde blikken nog goed. Of de oma die zich plots begon te moeien met mijn kind dat ik iets aan het bijleren was. Om nou te zeggen dat ik me daar iets van aantrek, dat is overdreven, maar ik kan me voorstellen dat sommige ouders door de grond zakken van schaamte.

Wij hebben geen autumn-kinderen, maar kinderen uit de ‘normale’ stroom. We hebben kinderen waarvan ooit, door iemand, besloten is dat dat de normale kinderen zijn. Waarom? Gewoon, er moet een maatstaf zijn. Doordat die maatstaf er moest zijn, heeft die ‘iemand’ er onrechtstreeks voor gezorgd dat het ontstaan van vzw ZeZijnZo nodig was.

En toch… vind ik de herfst het mooiste seizoen van het jaar. Ik vind de naam van groep kinderen waarvoor vzw ZeZijnZo zich inzet heel goed gekozen.

Misschien moeten we met zijn allen wat meer tijd maken om van de herfst-kinderen te genieten? Als we af en toe op een bankje de mooie kleuren, sterke takken en stoere stammen van de herfstbomen gadeslaan, kunnen we veel harder genieten van hun pracht.
We poffen kastanjes op een open vuur, zingen (met jas aan) liedjes rond een kampvuur en genieten van de herfstzon. Ik geniet al als ik erover mag schrijven.

De kinderen met ADHD, ASS, gedragsproblemen en zo meer zijn onze herfstbomen, ze kleuren onze wereld in de mooiste kleuren die er zijn. En och, over de storm die soms door hen veroorzaakt wordt: iedereen heeft toch recht op een minder goed momentje?

Ik wens vzw ZeZijnZo heel veel succes in de toekomst toe en veel plezier met de autumn-kinderen en hun ouders. Een grote pluim op jullie hoed voor het mooie werk!

Tot volgende week voor weer een nieuw schrijfsel!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *