Zeldzame groene eik in Maaseik

Wie over de Maasbrug rijdt in Maaseik, kan er moeilijk naast kijken. Aan de oever van de Maas staat een wintergroene eik. Een zeldzaam exemplaar voor België.

De Quercus x turneri is de wetenschappelijke naam van de boom langs de Maas. In de volksmond Turners eik of Oostenrijkse eik genoemd omdat hij in onze contreien nauwelijks bestaat. Het betreft een kruising tussen een zomereik en een steeneik. Het blad van de boom is glanzend en leerachtig terwijl de onderkant van het blad viltig behaard is. De boom is in ons land niet alleen zeldzaam in zijn soort. Hij valt in Maaseik ook op omwille van zijn formaat. De omvang is uitzonderlijk voor dit type boom.

Dat de eik het zo goed doet, heeft alles te maken met zijn standplaats. Die is vochtig en voedzaam, omwille van de nabijheid van de Maas. Het is een raadsel hoe de boom hier terecht is gekomen. Normaal wordt hij voor vermeerdering geënt in het buitenland.

Dat is in Maaseik niet het geval of toch niet zichtbaar. Hoe dan ook staat hij als een stille grenswachter op post langs de overgang tussen België en Nederland. En dat valt vooral in de winter op. Omwille van het uitzonderlijk wintergroen karakter van deze loofboom.

Foto: Peter De Bruyn

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *