Jaarverslag 2018 Aanvalsplan armoede in Weert

Euro geld

Eind 2017 heeft de gemeenteraad unaniem het Aanvalsplan armoede 2018-2020 aangenomen. Het doel van dit Aanvalsplan is om armoede onder inwoners structureel te verminderen. In 2018 is het Aanvalsplan armoede van start gegaan. Het jaarverslag laat zien wat er het afgelopen jaar is gedaan. Wethouder Martijn van den Heuvel: “We hebben dit jaar een goede start gemaakt. De komende jaren zetten we dit door, zodat mensen die armoede ervaren weer mee kunnen doen in de samenleving en voelen dat ze erbij horen.”

In Weert wordt armoede vanuit 4 invalshoeken bestreden. Gezinnen met kinderen hebben prioriteit. De eerste invalshoek is preventie. De gemeente Weert wil voorkomen dat mensen in armoede komen. Dit doen ze onder andere door goede voorlichting te geven. Zo krijgen jongeren gastlessen over financiële zelfstandigheid en is er een informatie- en banenmarkt georganiseerd voor mensen in de Werkloosheidswet.

Actieve armoedebestrijding is de tweede invalshoek. Mensen worden geholpen hun armoede te verminderen. De Voorzieningenwijzer helpt mensen bijvoorbeeld bewust keuzes te maken en gebruik te maken van beschikbare voorzieningen. Hierdoor kunnen zij jaarlijks geld besparen.

De derde invalshoek is het ontdekken van verborgen armoede. Om mensen in armoede te kunnen helpen, is het van belang om te weten wie deze mensen zijn. Met de inzet van partners kunnen meer mensen in armoede bereikt worden. Partners zoals basisscholen worden bijvoorbeeld gevraagd om de kledingdagen onder de aandacht te brengen. Hierdoor zijn 300 nieuwe kinderen in armoede in beeld gekomen. Deze kinderen en de rest van hun gezin kunnen nu beter geholpen worden.

Als laatste wil de gemeente Weert inwoners die armoede ervaren laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Er zijn verschillende initiatieven opgestart die mensen helpen weer mee te doen met de samenleving. Het jeugdontbijt ondersteunt bijvoorbeeld ouders om thuis een dagelijks ontbijt voor hun kind(eren) te verzorgen. Actie Pepernoot regelt dat kinderen die in armoede opgroeien toch een cadeautje krijgen op pakjesavond.

Nog niet alle ideeën die zijn opgenomen in het Aanvalsplan armoede zijn al opgestart. In 2019 en verder worden nieuwe zaken opgepakt. Ook zijn er voorbereidingen gedaan voor een publiekscampagne gericht op taboedoorbreking en voor een onderzoek.


 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *