Breese bib genomineerd voor Belfius Smart Belgium Awards 2018

Welke innovatieve en duurzame projecten die een echt antwoord bieden op de uitdagingen van onze samenleving, zullen op het Smart Belgium Event op 24 april in de prijzen vallen? Kleine en grote ondernemingen, start-ups, scholen en universiteiten, ziekenhuizen en lokale besturen dienden samen meer dan 150 kandidaturen in. Een duidelijk bewijs van de innovatiezin in alle hoeken van het land. 50 ervan werden genomineerd voor de finale en maken kans op één van de vijf awards en de publieksprijs, die op de slotceremonie zullen worden uitgereikt in aanwezigheid van talrijke professionals en deskundigen uit het bedrijfsleven, de lokale besturen, het onderwijs en de gezondheidssector. De bibliotheek in Bree werd genomineerd in de categorie Smart City Award < 30.000 inwoners.

Iets wat burgemeester Liesbeth Van der Auwera natuurlijk zeer gelukkig maakt: “Ik ben bijzonder trots op de nominatie, niet in het minst omdat cultuur één van mijn eigen bevoegdheden is. De bib bewijst op deze manier dat kleinere gemeentes ook een voortrekkersrol kunnen opnemen!” Circulaire economie, Smart City diensten, Onderwijs, Energie, Milieu, Gezondheid & Preventie, Mobiliteit, Stadsontwikkeling: dat waren de 8 domeinen waarin ondernemingen, ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen, scholen, universiteiten en onderzoekscentra, steden en gemeenten, intercommunales en andere lokale besturen hun beste projecten konden indienen. Om de meer dan 150 kandidaturen te beoordelen, deed Belfius een beroep op diverse vakjury’s met vertegenwoordigers uit de academische wereld, onderzoeksinstellingen, de zorg- en de technologiesector. Na de deliberatie bleven er in elke categorie nog 10 projecten over.

De 50 genomineerden – waaronder dus de bib van Bree maar ook Borgloon, E-Motionlabs, Veldeman Bedding en het Instituut voor Mobiliteit (Universiteit Hasselt) – zullen hun project binnenkort komen verdedigen voor de eindjury, die de laureaten zal aanduiden.

Open+ is een concept dat komt overwaaien uit Scandinavië en Duitsland. Zo’n 500 bibliotheken werken er met het open+ systeem. Naast de bemande openingsuren, zijn er extra openingsuren zonder personeel, onder strikte voorwaarden, voor hun vaste gebruikers. Zo is de bib op een duurzame manier meer toegankelijk voor bibliotheekgebruikers. Zij komen in een veilige, rustige en vertrouwde sfeer terecht. Omdat open+ in de bib van Bree een Vlaamse primeur is, moest het concept aangepast worden aan onze Vlaamse regelgeving en systemen. Bibliotheca, de partner in dit project, staat ons met raad en daad bij. Zo ondersteunen ze op technisch vlak met een Library Controller, die digitaal de automatische deuren, het alarm, de camera’s, de audio berichten,
de verlichting en de verwarming aanstuurt.

Tijdens de uren van open+ is de vaste bibliotheekklant dus zelf verantwoordelijk voor de bib. Met andere woorden kunnen vaste bibliotheekgebruikers, die ouder dan 18 jaar zijn, een unieke pincode aanvragen om samen met hun e-ID toegang te krijgen tot de open+.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *