Eerstespadesteek bijna-energieneutrale Steengoed-kantoren geeft aftrap ontginningsproject Elerweerd

Steengoed Projecten is op vrijdag 22 februari gestart met de voorbereidende grondwerken aan hun nieuwe, bijna-energieneutrale (BEN) kantoren in Dilsen-Stokkem. De symbolische eerstespadesteek was niet alleen voor het ontginningsbedrijf zelf, maar ook voor de omwonenden een langverwacht moment: “Hiermee geven we gelijktijdig de aftrap van het grootschalige Elerweerd-project. Na onderzoek van de UHasselt is het duidelijk dat de maatschappelijk meerwaarde van deze ontginningswerken er niet snel genoeg kan komen”, aldus Frank Liebens, directeur Steengoed Projecten. “Zowel voor de natuur als de toeristische economie!”

Tijdens het persmoment in thuishaven Dilsen-Stokkem werd de eerstespadesteek van het nieuwe Steengoed-kantoorgebouw gezet. De oplevering daarvan is al voorzien voor de zomer van dit jaar. “Door hier 600.000 euro in te investeren, zijn we er zeker van dat we op de best mogelijke locatie gevestigd zijn om het langetermijnproject Elerweerd op te volgen”, klinkt het bij Steengoed-directeur Frank Liebens. Het Bijna-EnergieNeutrale pand, dat ontworpen werd door architectenbureau Studio Segers uit Maaseik en gebouwd wordt door bouwbedrijf Willy Naessens, heeft een grondoppervlakte van 400 m² en bestaat uit één bouwlaag van lokaal gewonnen en geproduceerde duurzame materialen en bouwgrondstoffen met in belangrijke mate (zicht)beton.

De ligging van het nieuwe kantoor past perfect in het totaalplaatje. Steengoed Projecten zit nu immers officieel in de laatste rechte lijn naar het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor Elerweerd. Dit project heeft twee maatschappelijke functies: het verhogen van de rivierveiligheid bij hoge debieten in de Maas en het verbeteren van de riviernatuur. Deze is immers uniek in Vlaanderen en zal heel wat positieve invloeden uitoefenen op de toeristische aantrekkingskracht van het gebied. Dat werd voor reeds heringerichte gebieden uitgebreid onderzocht in een studie door de UHasselt, op aanvraag van Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM).

“Het ontginnen van 170 hectare grind en 64 hectare vulzand van langs de Maas is een goede zaak voor mens, milieu en economie. Elerweerd maakt dus deel uit van een veelzijdige heropleving en verhoogde veiligheid van de regio.” Dat werd wetenschappelijk aangetoond door de studie naar de maatschappelijke baten. Hieruit bleek dat de gerealiseerde herinrichtingsmaatregelen een jaarlijkse return van ruim 20 miljoen euro hebben, met de grootste impact op toerisme en overstromingsbescherming. Onder andere biodiversiteit, tewerkstelling en educatie delen eveneens in de winst. Om dit alles te bewerkstellingen komt er voor Elerweerd een nieuwe bewerkingsinstallatie (goed voor gemiddeld 1,5 miljoen ton grind en zand per jaar), een nieuwe ontsluitingsweg met verhoogde bermen voor minimale hinder én een irrigatienetwerk van 7 km als flankerende maatregel voor het verlies van landbouwareaal.

De eerstespadesteek gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Lydia Peeters. Niet toevallig, want ontginningsbedrijf Steengoed kiest voluit voor hernieuwbare energie in de aandrijving van haar technische installatie en kreeg daarvoor reeds een belangrijke subsidie toegekend door voormalig Vlaams minister Bart Tommelein. “Onze Vlaamse gebouwen zijn voor een derde verantwoordelijk voor het totale energieverbruik en de CO2-uitstoot”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters. “Dat aandeel willen we sterk terugdringen via de BEN-norm die vanaf 2021 verplicht is bij nieuwbouw: het ‘Bijna EnergieNeutraal’-bouwen. Het siert Steengoed Projecten dat zij voor haar nieuwe kantoorgebouwen resoluut kiest voor BEN. Daarmee draagt het bedrijf haar steentje bij aan een duurzamere toekomst voor Vlaanderen.”

Ook Frank Liebens ziet het zo: “De benodigde energie zal op lichtrijke dagen worden opgewekt door een uniek drijvend zonnepanelenpark op de Meerheuvelplas van 5 hectare, waarvan er maar enkele in Limburg zijn. Zo werken we naar de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties toe.” Steengoed Projecten heeft dus volop oog voor duurzaamheid: “Natuurlijk zullen er op ons kantoor eveneens zonnepanelen geïnstalleerd worden, maar we gaan graag nog een stapje verder om te voldoen aan de BEN-normen (Bijna-EnergieNeutraal, n.v.d.r.). Onder andere via een geautomatiseerd verwarmings- en verlichtingssysteem en hemelwaterrecuperatie verkleinen we onze eigen ecologische voetafdruk.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *