Limburg.net plant 9.000 bomen in Dilsen-Stokkem voor CO2-neutrale werking

Donderdag 21 februari zette Limburg.net weer een stapje dichter richting een CO2-neutrale werking. Samen met BOS+ plantte Limburg.net 9.000 nieuwe bomen in een nieuw CO2-bos in Limburg. 62 Kinderen van Vrije Basisschool De Twinkelaar uit Dilsen-Stokkem staken de handen uit de mouwen tijdens een plantactie. Met dit nieuwe bos zorgt Limburg.net niet enkel voor CO2 reductie maar creëren ze, met steun van de provincie Limburg, ook een habitat voor de grauwe Klauwier en de boomkikker.

Als Limburgse afvalintercommunale werkt Limburg.net niet enkel aan afvalpreventie maar streven ze er ook naar om de CO2-uitstoot die wordt geproduceerd bij het inzamelen en verwerken van het afval te neutraliseren. Vandaag staan klimaat en reductie van CO2 hoog op de agenda maar Limburg.net nam al meer dan 20 jaar geleden de beslissing om te streven naar een beperking van CO2.

Walter Cremers, voorzitter van Limburg.net, verklaart: “Met een beetje goede wil is het mogelijk om woorden om te zetten in daden. Sinds 1998 planten wij bij Limburg.net samen met BOS+ en tal van lokale partners nieuwe bossen aan in Limburg. Door deze CO2-bossen aan te leggen, willen we zoveel mogelijk van onze onvermijdelijke CO2-uitstoot compenseren.”

Het voorbije plantseizoen plantte Limburg.net al meer dan 11.000 bomen in Hasselt, Neerpelt en Tessenderlo. De aanplanting van het CO2-bos aan de Kasteeldreef in Dilsen-Stokkem zorgt voor meer dan 5 ha nieuw CO2-bos in Limburg. Hiermee staat de teller in Limburg en Diest al op 75 ha CO2-bossen. In totaal betekent dit meer dan 150.000 bomen. Kinderen van Vrije Basisschool De Twinkelaar uit Dilsen-Stokkem hielpen met het aanplanten van 1.500 bomen.

Naast het reduceren van CO2-uitstoot draagt dit nieuwe bos bij aan de biodiversiteit in de regio. Door aandacht te hebben voor grote open plekken en doornige struwelen (meidoorn, sleedoorn, wilde rozen) zorgt dit nieuwe bos ook voor een habitat voor de grauwe Klauwier en de boomkikker. In Vlaanderen kende de Grauwe klauwier de voorbije decennia een sterke afname.

Ook voor de zeldzame boomkikker zorgt dit nieuwe bos voor een perfecte woonplaats. Deze bedreigde diersoort soort heeft immers baat bij de veel bloeiende struiken die vanaf vandaag worden aangeplant. Met steun van de provincie Limburg zal men later dit jaar een poel herstellen en twee nieuwe graven.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *