Drone-pilot voor betere wildschadetaxaties

Een pilot waarin wildschadetaxaties aan landbouwgewassen met drones zijn uitgevoerd, heeft positieve resultaten opgeleverd. Zo’n 160 hectare aan dronebeelden zijn vergeleken met bevindingen van experts op de grond. De uitkomsten zijn veelbelovend.

Drones die niet alleen mooie beelden schieten, maar ook taken voor je uitvoeren. Bijvoorbeeld je pakketjes bezorgen. Of schades aan percelen in beeld brengen. In Nederland moeten de ‘dronebezorgers’ wellicht nog voet aan de grond krijgen, echter het taxeren van schades aan percelen met drones is al realiteit. Anton Winkelmolen is kartrekker van het project Hightech Wildschadetaxaties en vertelt: “Voor de zomer van 2018 zijn Arvalis, Fontys – GreenTechLab en Eagledrone begonnen met een pilot die moest testen welke mogelijkheden drones bieden om wildschadetaxaties uit te voeren. Om dit goed in beeld te brengen schoot een drone in het schadeseizoen van 2018 160ha aan beeldmateriaal. De schadetaxaties door de drone werden vervolgens vergeleken met de taxaties van meerdere makelaars om te kunnen bepalen of de taxatie door de drone dezelfde dan wel meer nauwkeurige uitkomsten opleverde.”

De uitkomsten waren veelbelovend, maar de betrokken partijen waren nog niet tevreden. Pieter van Melick, portefeuillehouder Multifunctionele Landbouw bij de LLTB en betrokken bij dit project, vertelt: “Ons doel was dat de drone zeer nauwkeurig schadeplekken kon meten en direct door kon vertalen naar een automatisch gegenereerd taxatierapport. Om dit voor elkaar te krijgen heeft een ICT student van Fontys Hogeschool in Venlo zich de afgelopen periode verdiept in het verbeteren van de software.”

En met succes! Op woensdag 30 januari werden de resultaten gepresenteerd aan alle betrokkenen en werd duidelijk dat de metingen van schade bij mais en het verwerken ervan in een automatisch rapport goed werkt. Inmiddels wordt er al gewerkt aan een vervolg voor het in beeld brengen van woelschade op grasland en schades door weersomstandigheden. Kevin Steeghs, projectleider Fauna bij de LLTB, sluit af: “Met het hele idee van de wildschadetaxaties met drones willen we de sector een alternatief bieden voor de huidige wildschadetaxaties met een taxateur. Dit proces is erg arbeidsintensief en minder nauwkeurig omdat de schade vanaf de grond ingeschat moet worden. Een drone kan veel sneller en nauwkeuriger een schadetaxatie maken omdat dit vanuit de lucht gebeurt. Uiteindelijk willen we een alternatief bieden dat onafhankelijk, preciezer en prijsconcurrerend is.”

Komend schadeseizoen staat er weer 170ha aan metingen op de planning. Hiermee wordt het systeem nog verder verbeterd. Bij het project zijn de volgende partijen betrokken: Fontys GreenTechLab, EagleDrone, Provincie Limburg, Bij12, LLTB, Arvalis en FaunaBeheerEenheid Limburg. Het project wordt gefinancierd door SIA (regeling KIEM HBO), Fontys GreenTechLab, Provincie Limburg en EagleDrone.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *