Molenbeersels monument voor Manchester L7301 in slechte staat

Het monument dat in mei 2004 in Molenbeersel geplaatst is, ter nagedachtenis van de crash van de Avro Manchester MK1 L7301 op 31 mei 1942, bevindt zich in een slechte staat.

In 2003 werden in Molenbeersel natuurinrichtingswerken uitgevoerd in het kader van het Landinrichtingsproject Noordoost-Limburg. Tijdens de graafwerkzaamheden voor de herinrichting van natuurgebied ‘De Zig’, nabij de Makkestraat, haalde men een opmerkelijke vondst naar boven: een propellerblad van de Manchester L7301.

Het betreffende toestel stortte in mei 1942 in Molenbeersel neer, nadat het tijdens een bombardement in Keulen geraakt werd door afweergeschut. De piloot, P/O Leslie Manser VC, redde het leven van zijn crew door aan de stuurknuppel te blijven tot de laatste man het toestel had verlaten. Hij tekende daarmee wel zijn eigen doodvonnis.

Met uitzondering van de navigator, die zich bezeerde en krijgsgevangen werd genomen, kon de bemanning met behulp van de plaatselijke bevolking ontsnappen. Zes weken later waren zij reeds terug in Engeland.

Het monument, het propellerblad dat in Molenbeersel werd gevonden, gedenkt de moed van piloot Manser en de inzet van de lokale bevolking. Begin deze eeuw is onderzoek verricht naar de Manchester L7301 door J.-P Jegers. Hij was ook de initiatiefnemer van het monument dat op 31 mei 2004 in het natuurgebied ‘De Zig’ in Molenbeersel werd onthuld. Dit gebeurde in aanwezigheid van verschillende familieleden van de Manchester-crew. Er was ook een afgevaardigde aanwezig van de RAF en de BAF. Het monument kan nu een opknapbeurt gebruiken.


Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.