Schrijfsel 45: De leeuw is los!

De Leeuw is los! Sterker nog: hij is vogelvrij en komt naar Kinrooi.

Ik las het bericht al eerder: Kinrooi op zoek is naar nieuwe bestemmingen voor haar kerken. Het behoeft geen verdere uitleg dat kerken leeglopen (of ze geraken niet meer vol), mensen weten de weg naar het katholieke gebedshuis niet meer te vinden.

Ikzelf ben ook zo. Hoewel ik in het verleden 8 jaar misdienaar was, zetten wij op zondag de radio op een andere post als de misviering start. Waarom? Ach, ieder heeft zijn eigen goede reden.

De kerken die her en der staan te bekommeren, kosten geld. Daarom zal in Kinrooi een aantal van die gebouwen een nieuwe bestemming krijgen. En het is hen menens: er worden avonden georganiseerd om te brainstormen, onder leiding van Rick De Leeuw.

Rick De Leeuw, de zanger van de Tröckener Kecks. Ik moet zeggen: ik heb de band moeten opzoeken. De zanger kende ik, de groep niet. Maar nu ben ik er zeker van: Rick De Leeuw is dé man die de Kinrooise kerken gaat redden!

Als een zanger een lied met als titel ‘Zou je niettegenstaande de recente gebeurtenissen toch nog een verblijf op amoureus gebied in overweging willen nemen alsjeblieft’ tot een succes kan liften, dan is dat een man met ballen.

Ballen, die zijn nodig om van de kerk iets anders te maken. Hoe weinig parochianen er ook nog naar de eucharistieviering gaan: het raakt wél als er iets onbenulligs met het gebouw wordt gedaan. Dit is geschiedenis, nog geen voltooid verleden tijd, maar wel historie.

Ik ben al vaker in een omgebouwde kerk geweest: een boekenwinkel, feestzaal, restaurant of tijdelijke skatepiste. Soms was ik verrast, vaak een beetje teleurgesteld. Ik was er wel steeds van overtuigd dat hetgeen nu met de kerk gebeurt hoe dan ook beter is dan verkommering.

Rick De Leeuw zal iedereen kunnen verrassen met zijn eigen ideeën. Volgens mij maakt hij een Hardrockcafé van één kerk en een sauna-complex van een andere (verwijzend naar het paradijs van Adam en Eva). Ik zie een binnenspeeltuin verschijnen, een ijssalon of een pingpongzaal. Als ze écht durven, heeft Kinrooi binnenkort een binnenzwembad met glijbaan vanaf de hoogzaal of een indoor-skipiste.

Mijn fantasie gaat nu in vrije val… richting discotheek. Hoe cool zou het zijn als één van de Kinrooise kerken omgebouwd zou worden tot ‘The Church’, een discotheek voor wie van feesten houdt? Elk weekend volop ambiance, met als lijflied ‘God is a dj’.
Iedereen zou de kerk weten te vinden, over een gebouw dat staat te verkommeren zou al snel niet meer gesproken worden. Daarbij zou Kinrooi groot worden, groter dan dat het ooit geweest is. Een geweldig idee, of toch… euh… goed… denk ik… niet?

Och, waarschijnlijk zullen de bezoekers van de brainstormdagen en Rick de Leeuw het er beter afbrengen dan mij. Rick houdt de kerk zeker en vast in het midden.
Wil je weten wat er uiteindelijk van de kerken zal worden? Grenslandactueel houdt je op de hoogte als de kogel door de kerk is.

Tot volgende week voor weer een nieuw schrijfsel!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *