Schrijfsel 48: Rood, geel en teveel groen

Wiet cannabis

Ik dacht dat het een grap was, moest er bijna om lachen: wiet gevonden bij prins Dario van Rotem.

Ach, dacht ik, misschien hebben ze ook een bak bier en een fles jenever gevonden. Waarschijnlijk had hij juist een pretsigaret vast toen de politie op bezoek kwam of hebben honden een zakje wiet in zijn auto ontdekt.

Helaas heeft het verhaal meer gemeen met het tv-programma ‘Eigen kweek’ dan met het consumeren van softdrugs: Dario had zijn eigen moestuintje, zijn vingers waren groener dan gedacht.

Maar eigenlijk wil ik niet meer over prins Dario schrijven. Ik denk dat hij al voldoende gestraft is door zijn steken te moeten afgeven. Ik wil het hebben over ‘De Kezelzekskes’.

Toen het nieuws viraal werd, hebben zij een spoedvergadering bijeengelegd. Ze zaten samen met het bestuur én de ouders van het jeugdprinsenpaar en besloten dat het de jeugd in het middelpunt zal staan. Rotem carnaval wordt hún carnaval. Geen nieuwe volwassen heerser van het Rotemse Rijk, maar kinderen die de baas zijn.

Petje af!

Het is moedig om deze beslissing te nemen, maar ook zo mooi. Ik ben er bijna zeker van dat veel verenigingen gewoon meteen de handdoek in de ring zouden gooien, alle activiteiten stopzetten en in een hoekje zitten huilen. De Kezelzekskes doen het anders: ik las dat het prinsenbal doorgaat en in de stoet zal iedereen het jeugdpaar extra omhelzen als de helden van Rotem.

Als ik het nieuws op tv voorbij zie komen, denk ik soms dat dit standaard zou moeten zijn: de volwassenen buiten, kinderen daarvoor in de plaats.

In de landelijke politiek bijvoorbeeld, daar wordt voortdurend gestecheld en geruzied, dat kunnen kinderen ook. Sterker nog: zij zouden meer beslissingen nemen, omdat ze zich niet laten leiden door geld (hoewel snoep en chocolade bij hen wonderen kunnen verrichten…).

Terwijl ik, als volwassen vent, dit schrijfsel schrijf als ode aan de jeugd en de Kezelzekskes, voel ik dat dit wringt. Eigenlijk zou hier een kind achter de computer moeten zitten. Misschien moeten we dat eens doen…

We doen het gewoon! Volgende week vrijdag wil ik geen schrijfsel naar de redactie van Grensland Actueel sturen, maar hoop ik op kinderen die dat in mijn plaats doen. Als ode aan het (jeugd)prinsenpaar Colin en Hannelore én aan de geweldige Kezelzekskes.

Ben jij nog niet volwassen genoeg om onvolwassen te doen (dus nog kind) en wil je graag voor één keer een schrijfsel schrijven? Neem dan zeker contact op met Grensland Actueel: redactie@grenslandactueel.be.

Ik hoop dat er een jeugdige Marc De Bel of J.K. Rowling wakker wordt, in dat geval tot over 2 weken, voor opnieuw een schrijfsel van mij.

Als er geen kinderen willen schrijven, zal ik volgende week zelf weer in de pen kruipen (zucht).

Kezelzekskes alaaf! Colin alaaf! Hannelore alaaf!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *