Vluchtelingen, spionnen en smokkelaars

Het Davidsfonds Maaseik organiseert een cursus over Vluchtelingen, oorlogsvrijwilligers, brievensmokkelaars en spionnen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de Belgisch-Nederlandse grens.

Aangezien het neutrale Nederland geen strijdende partij was tijdens de Eerste Wereldoorlog, was de grens tussen België en Nederland er een tussen oorlog en vrede. Daardoor konden zich aan de grens ruim vier jaar lang heel wat clandestiene activiteiten ontwikkelen, ook al was er een strenge bewaking.

Langs de grens liep er een anderhalve tot twee meter hoge draad met een hoogspanning van 2.000 volt die tot 1.000 slachtoffers maakte.

Professor Alex Vanneste behandelt tijdens vier cursussen de ‘Groote Oorlog’ vanuit dit bijzonder grensgebied. Hij heeft het over de vluchtelingenproblematiek, de wijze waarop oorlogsvrijwilligers toch aan het front raakten, de clandestiene post met frontsoldaten en de spionage in bezet gebied en aan de grens. Tot slot vertelt hij wat de moordende elektrische grensdraadversperring voor dit alles betekende.

De cursus gaat door op 15, 22 en 29 maart en 5 april in de bibliotheek van Maaseik.

Aanmelden kan online.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *