Abeek in Kinrooi vervuild

Abeek Molenbeersel

Vrijdag 1 maart is door bevoegde instanties de vervuiling van de Abeek in Kinrooi vastgesteld.

Er zou stookolie in de beek zijn beland.

De Abeek ontspringt op het Kempens Plateau op een hoogte van ongeveer 80 m. De bron ligt op de Donderslagse Heide, onderdeel van een groot militair schietterrein. Vanaf hier stroomt ze al meanderend noordwaarts. Ze wordt gevoed door de Bullenbeek, de Hommelbeek en de Gielisbeek vooraleer ze Meeuwen bereikt. Vanaf Ellikom buigt ze af naar het oosten, langsheen Reppel, Gerdingen en Beek. Vervolgens duikt ze onder de Zuid-Willemsvaart.

In de lage Vlakte van Bocholt wordt ze aangevuld door talrijke beken. Sinds de jaren 1960 gaat de Abeek ter hoogte van de Zèg over in een van die beken, namelijk de Lossing naar Ophoven, en vice versa. Toch heet de oorspronkelijke benedenloop nog steeds Abeek, totdat ze de Belgisch-Nederlandse grens oversteekt en ‘Uffelse Beek’ gaat heten. Bij Grathem splitst deze rivier zich: een deel van het water stroomt bij Wessem in de Maas (Panheelderbeek), de rest bij Neer (Haelense Beek en Neerbeek).
Met de huidige monding heeft het een lengte van 43,6 km

De brandweer is vrijdag meteen in actie gekomen en heeft de nodige maatregelen getroffen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *