Schrijfsel 50: Wat een feestelijke week!

Er werd alleen maar gecarnavald op Grensland Actueel. De ene stoet was nog niet afgelopen of de andere verscheen alweer live. Gelukkig werd er op het laatste moment beslist om de Kloonjestoet ook live te verslaan.

Het is mijn favoriet, de stoet waarin iedereen als clown rondloopt. Allemaal mooi geschminkt (ook de Raad van Elf en prins van Maaseik) en opperbest uitgedost. En dat in het donker…

Als je met Halloween als clown verkleed gaat, begint iedereen te schreeuwen, maar in Maaseik met carnaval mag dat. En terecht. Ikzelf ben ook al jaren op post, als einzelgänger, samen met mijn kinderen die ik op die manier de carnavalmicrobe hoop door te geven. Het confetti dat door het bloed stroomt, waardoor er vanaf november tot halfvasten kriebels in de buik vertoeven.

Terug naar de Kloonjestoet: een weetje waar Maaseik trots op mag zijn. Het is de enige stoet waar ook mijn vrouw met veel plezier naar gaat kijken. Niet alleen omdat ik en de kinderen meedoen (want we doen met Halfvasten ook mee, daar krijg ik haar met geen stok naartoe), wél omdat het zo’n kleine, gezellige stoet is. Sterker nog, ze nodigt familieleden uit om ook te komen kijken. Wéér een verdienste van het Heilig Wammes.

Het ‘wammeske’ (ik ben geen Maaseikenaar, heb moeten ondervinden dat het een soort vestje is) gaat na de Kloonjestoet de lucht in, samen met de prins (maar die komt weer naar beneden).
De mensen die het wammeske vinden, mogen met Halfvasten naar Maaseik komen als eregasten. Ik heb me al afgevraagd hoe dat zal gaan als ballonnen ooit verboden worden? Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het milieu, in verschillende Nederlandse gemeenten zijn ballonoplatingen verboden: er mogen geen massa’s (met helium gevulde) ballonnen meer de lucht in verdwijnen. Geen ballonwedstrijden, geen witte ballonnen voor de hoop, geen wammeske aan een trots ballonnen…

Hebben de mannen van de Raad van Elf daar al over nagedacht? Wordt het kledingstuk dan met een kanon de lucht in geschoten? Of gewoon per pakketpost naar een onbekende gestuurd? Misschien doet men het wammeske in een kledingcontainer, in de hoop dat iemand het vindt en zo met Halfvasten in Maaseik komt stralen…

Hoe dan ook, dat is een zorg voor later. Voorlopig hangen de ballonnen nog ergens tussen Maaseik en de uiteindelijke landplaats (of zijn ze al geland) en hopen we op sympathieke vinders.

Voor ons was de Kloonjestoet weer een geweldige ervaring, de ideeën voor volgend jaar hangen alweer in de lucht.

Beste lezer, alaaf, alaaf, alaaf!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *