22 Augustusstraat naam voor nieuwe wijk in Molenbeersel

Molenbeersel

De datum van 22 augustus 1944 is een hele speciale voor Molenbeersel. Zo speciaal dat op voorstel van Timmie van Diepen de gemeenteraad van Kinrooi besloten heeft de nieuwe woonwijk in Molenbeersel die naam te geven.

Op 22 augustus 1944 reden bezettende militairen en gestapo’s in Molenbeersel. In een oogwenk werd de oude tramremise gedeeltelijk afgezet. In het leegstaande gebouw hadden leden van de ondergrondse verzetsbeweging een onderkomen gezocht. Een wilde beschieting doodde onder andere Jozef Conen uit Molenbeersel.

“Mijn betovergrootvader Lambert Dirkx en overgrootvader Willem Dirkx werden er in hun huis doodgeschoten door de Sipo-SD (Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst) onder leiding van de beruchte Max Günther. De drie broers van Willem – Albert, Henri en Jaak – werden opgepakt en gedwongen om de aangehouden partizaan Mathieu Swennen op te hangen aan de elektriciteitspaal tegenover hun huis”, zo vertelt Timmie van Diepen die het voorstel in de gemeenteraad ter sprake bracht.
In totaal stierven er op enkele minuten tijd vier mensen. “Vijf anderen werden aangehouden en kwamen alle vijf om het leven door de ontberingen en mishandelingen in Duitse concentratiekampen”, zo vervolgt Timmie van Diepen.
Toch kent in Molenbeersel vandaag amper nog iemand de namen van deze negen mensen, van wie het leven op die 22ste augustus een dramatische wending zou nemen. “Een verrassing is dat niet echt, want tot nu toe was er geen enkele herinnering aan die fatale dag. In kleine dorpen was zwijgen vaak de enige remedie om het trauma te verwerken en oude wonden niet open te rukken”, aldus van Diepen.
Een kwarteeuw later wringt dat, want vandaag zijn er in Vlaanderen nog altijd straatnamen die genoemd zijn naar veroordeelde Nazi-collaborateurs zoals Cyriel Verschaeve. “Voor Amerikaanse en Britse piloten die sneuvelden worden overal te lande monumenten opgericht, maar we vergeten vaak onze eigen mensen te eren. Zij die zich temidden van de bevolking hebben ingezet voor (een heel klein deeltje van) de strijd tegen het fasciscme en voor de vrije wereld die we vandaag kennen. Daarom is deze ’22 Augustusstraat’ een goed startpunt, maar het moet meer zijn dan dat. Ik deed gisterenavond op de gemeenteraad daarom ook een oproep om tegen deze zomer – wanneer het exact 75 jaar geleden zal zijn – minstens een infobord te plaatsen in de buurt van de plek waar de feiten zich afspeelden. Alleen zo houden we de herinnering echt levend”, aldus Timmie van Diepen.

De nieuwe woonwijk, tegenover de Fosheistraat in Molenbeersel zal als straatnaam 22 Augustusstraat krijgen, om blijvend de dag uit 1944 te herdenken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.