26 klimaatbomen aangeplant rond industriezone Leuerbroek Kinrooi

De werken om de industriezone Leuerbroek in Kinrooi uit te breiden, zijn volop bezig. De nieuwe, grotere indeling begint steeds meer vorm te krijgen. Sinds gisteren geldt dat ook voor de rand die rond de industriezone voorzien is. Die groene strook is mede mogelijk gemaakt dankzij de aanplanting van de eerste reeks van 26 klimaatbomen die Kinrooi krijgt dankzij Ruimte voor Bomen.

Burgemeester Jo Brouns: “Ruimte voor Bomen is een klimaatinitiatief dat in 2017 gelanceerd werd door Centrum Duurzaam Groen. Voor dit project maakt Limburg.net middelen uit het CO2-fonds vrij om bomen aan te kopen voor Limburgse gemeenten. Na de symbolische aanplanting van onze eerste klimaatboom in het park bij Villa Pax in Molenbeersel eind 2017 volgde nu een reeks van 26 klimaatbomen waar onze gemeente recht op heeft dankzij de engagementsverklaring met de betrokken partners: Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net. Die verklaring bepaalt onder andere dat we nieuwe klimaatbomen voorzien in nieuwe ruimtelijke projecten. De plannen om industriezone Leuerbroek te vergroten waren hier uitermate geschikt voor. Klimaatbomen zijn immers niet bestemd om een bos te creëren maar om te planten in woon- en werkomgevingen waar klimaateffecten het sterkst voelbaar zijn.”

Schepen van natuur en bos Mark Hoedemakers: “Rond Leuerbroek zijn er 26 bomen van maat 16/18 voorzien: 13 stuks crataegus laevigata (meidoorn) en 13 stuks sorbus aucuparia (lijsterbes). Dit zijn slechts enkele bomen die de laatste jaren aangeplant werden in de gemeente Kinrooi. Ruimte voor Bomen legt ons als gemeentebestuur de verplichting op om een duurzame bomenvisie te ontwikkelen en in die optiek het bomenbestand uit te breiden en te beheren, iets wat de laatste tijd ook gebeurde.”

Zo kwamen er in 2017 maar liefst 239 bomen bij op de Agropolis site. In het najaar van 2018 werden 55 bomen geplant bij het Ons Dak project op Zielderveld. Bij de herinrichting van het Maasplassengebied werden de voorbije weken 29 bomen geplant in de Dalerweg en de omgeving van het CIRO-gebouw. In een latere fase volgen in het Maasplassengebied nog eens 118 bomen in de Maasstraat, het Maasplein en de omgeving van De Spaenjerd.

Naast het voorzien van nieuwe bomen maakt Kinrooi ook werk van een doordacht bomenbeleid. “De gemeente Kinrooi bekijkt alle aanvragen tot kapmachtiging met een kritische blik voordat de zaag erin mag. Bij nieuwe ruimtelijke projecten moeten we – volgens de engagementsverklaring – namelijk zelf ook rekening houden met het maximaal behoud van bestaande bomen. We hopen dat de inwoners hier ook aan denken als ze een woning of bouwperceel kopen of als ze bijvoorbeeld zonnepanelen willen plaatsen. Het is de bedoeling om bomen de kans te geven om uit te groeien tot hun natuurlijke habitat en vorm. Daarom dat de groendienst bij nieuwe aanplantingen het principe de juiste boom(soort) op de juiste plaats probeert te hanteren”, aldus Schepen Hoedemakers.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *