Een historische en muzikale Weerter theatermiddag

De Aldenborgh viert op zondagmiddag 24 maart haar 80-jarig bestaan in het Weerter Munttheater met een programma ter lering en vermaak in het teken van de 19e eeuw.

Tijdens het jubileumprogramma zal de in Weert geboren historicus prof. dr. Peer Vries (universiteit Leiden, Nijmegen, Tianjin en Wenen) zijn licht laten schijnen over ‘Weert en de wijde wereld’. Wat kunnen we in de lokale, 19e-eeuwse geschiedenis van Weert terugzien van grote, wellicht zelfs globale ontwikkelingen en wat niet? Zijn collega prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (Tilburg University), verwant aan de familie van de legendarische Weertenaar ‘Potte Ties’, belicht het thema ‘familiegeschiedenis als sociale geschiedenis’.

Cineast Peter Crins (bekend van De Meysbergh en Grensgeval) vertoont enkele ‘19e-eeuwgetuigen’, onder wie oude bekenden als Tjeu Jonckers (1905), Mies Vermeulen (1907), Irma Nies (1916), Thea Verstappen-Verhagen (1912), Graad Peters (1919) en Miet Verhagen-Jacobs (1912).

De in de 19e eeuw opgerichte Weerter Stedelijke Harmonie St.-Antonius 1879, onder leiding van dirigent Tjeu Snoek, en Mannenkoor Eendracht van Swartbroek (1923) onder leiding van Paul Koolen zorgen voor de muzikale omlijsting. Samen ook zullen zij het roemruchte Lied van Limburgs Steden uit 1910 vertolken.

Aan het eind van de middag wordt ook het eerste exemplaar van jubileumboek Weert. Parel van de heide… in de 19e eeuw van auteur Frits Nies overhandigd aan de Limburgse commissaris van de koning, Theo Bovens.

Voor het jubileumprogramma op zondag 24 maart vanaf 13.30 uur zijn nog enkele kaarten à € 15 (inclusief pauzedrankje) te koop via de kassa van het Weerter Munttheater.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *