Hubert Van Eygen komt thuis in zijn tiende dichtbundel

Op vrijdag 29 maart 2019 stelt Kinrooienaar Hubert Van Eygen (° Maaseik, 1961) zijn nieuwste dichtbundel ‘Thuis komen (in de chaosmos)’ voor in gemeenschapscentrum ‘De Stegel’ in Molenbeersel. Het is de tiende bundel die Van Eygen sinds 1982 uitgeeft. De bundel wordt uitgegeven door vzw De Scriptomanen van Patrick Bernauw.

In deze bundel werden een groot aantal gedichten opgenomen die Van Eygen van 2007 tot 2018 publiceerde in het ‘literair (k)wartaalschrift Weirdo’s’ en diverse andere tijdschriften, waaronder ‘Art04’, ‘Gierik/NVT’, ‘’t Kandelaartje’, ‘Oostland’ en de Kinrooise editie van ‘Kerk & Leven’.

De bundel is een synthese van meer dan 40 jaar dichterschap waarbij de dichter zijn gedichten groepeert rond de belangrijkste kernwoorden én plaatsen in zijn leven. De kruispunten, wortels, takken, deuren, woorden, beelden, stemmen en resten uit zijn leven worden geconfronteerd met ‘oude’ beelden van de plaatsen die belangrijk zijn geweest, nl. Maaseik, ’t Ven, Kinrooi, Maaseik, Leuven, Kessel-Lo en weer Kinrooi. Deze plaatsen worden aan de hand van oude prentkaarten verheven tot iconen.

En ondertussen word je onder andere geconfronteerd met de duivel, god (uiteraard), de onbekende soldaat, je voorouders, de politiek, Nelson Mandela en zelfs je belastingbrief…

Alle gedichten vormen samen één zoektocht naar het uiteindelijke doel (de kosmos) dat – wonder boven wonder – helemaal niet veraf ligt van het startpunt (de chaos). Uiteindelijk is het leven een voortdurende cirkelbeweging die hier en daar wat rimpelingen veroorzaakt, lijkt de conclusie te zijn van de dichter. Maar van die rimpelingen geniet hij met volle teugen, en hopelijk zijn lezers ook!

De thema’s die hem al 40 jaar bezig houden komen in deze bundel voor het eerst allemaal samen op één kruispunt (of rotonde…): mensenrechten, politiek engagement, het ouderschap (en het belang van familie), het dwarsliggen, het onbegrip van de massa, de waanzin van de oorlog én de eigen vergankelijkheid en relativiteit…

Tijdens de voorstelling van de bundel zullen een aantal protagonisten uit de gedichten zélf de door hen geïnspireerde gedichten voordragen. Deze avond is dan ook voor een groot deel een eerbetoon aan de mensen die Van Eygen hebben geholpen om na al die jaren weer ‘thuis te komen’!

Daarnaast zal Van Eygen de ideale muziek laten horen bij het lezen van zijn gedichten… Want blijkbaar leest zich alles vlotter bij het luisteren naar muziek van AC/DC, Halestorm, Nickelback én Within Temptation.

De prachtige voorpagina van de bundel werd ontworpen door mede-weirdo Steven de Rie die al sinds 1989 medewerker is van Weirdo’s, het tijdschrift dat Hubert Van Eygen samen met Frank Moyaert oprichtte in 1986.

Je kan de bundel nu al bestellen door 20 (of 25) euro te storten op rekeningnummer BE91 7352 1514 5176 van Hubert Van Eygen, Weertersteenweg 265, 3640 Kinrooi. Indien je de bundel afhaalt op 29 maart hoef je maar 20 euro over te schrijven. Gelieve dan wel even een mailtje te sturen als je op 29 maart aanwezig zal zijn (en met hoeveel personen). Voor 25 euro sturen we de bundel naar het opgegeven adres.

Tijdens de voorstelling op 29 maart krijgen Kinrooise schrijvers en uitgevers van boe-ken/tijdschriften de kans om hun publicaties voor te stellen én te verkopen in de inkomhal van de Stegel te Molenbeersel. Wie graag zijn boeken/tijdschriften te koop wil aanbieden, kan best even een seintje geven.

Hubert Van Eygen schrijft al gedichten sinds 1976. In 1979 publiceerde hij zijn eerste gedicht in het leerlingenblad Skapade van het Heilig-Kruiscollege te Maaseik. Zijn eerste ‘officiële’ publicaties in literair tijdschriften dateren van 1982 (Initiatief, ’t Kofschip, Poëziekrant en Yang).

Daarna publiceerde hij nog gedichten, essays en recensies in meer dan 50 Vlaamse en Nederlandse tijdschriften waaronder Amnesty Nieuws, Appel, Bries, Deus ex Machina, Dietsche Warande & Belfort, ’t Kandelaartje, Koerier, ’t Kofschip, Kruispunt, Leuvense Letters, Oostland, Portulaan, Randschrift, Telepro, Vitrine, Wel en Zefier. Sinds 1986 geeft hij zijn eigen anti-postmodernistisch literair (k)wartaalschrift Weirdo’s uit.

Sinds 1982 publiceerde hij de volgende dichtbundels: Tussen blad en pen (1982), Onmiddellijk ervaren en cultureel geconditioneerd symbool (1983), Alternantie (1984), Gevangen Gedichten (1985), Als het leven een gedicht is (samen met Frank Moyaert, 1988), Voorlopig testament (1990), Het kind in de veewagen naar nergens (1995), Is de dichter een dwaas? (1998) en Gewoon goddelijk weird (2007). Op www.eygen-boeken.be kan je alle publicaties van Hubert Van Eygen terug vinden én zelfs lezen!

Hubert Van Eygen (° Maaseik,1961) studeerde van 1979 tot 1983 Germaanse filologie aan de KU Leuven. Daarnaast was hij leraar Nederlands/Engels, persverantwoordelijke van Amnesty International Vlaan¬deren en de gemeente Kinrooi, wetenschappelijk medewerker aan de UCL, medewerker bij de Leuvense vrije radio Sinjaal, productieverantwoordelijke bij het Limburgse reclameblad Koerier, hoofdmonitor van de Kinrooise speelpleinwerking en parlementair medewerker van Hubert Brouns. Sinds 1992 is hij voorzitter van de Kinrooise culturele raad. Momenteel is hij beleidsmedewerker van de Kinrooise burgemeester Jo Brouns. Daarnaast is hij vooral vader van Bert, Sofie en Sara en echtgenoot van Miet Lemmens.

Naast 10 dichtbundels publiceerde hij de onbegrepen socio-roman ‘Scherven van steeds dezelfde spiegel’ (1998), een aantal bloemlezingen (waaronder ‘De Nieuwe Tachtigers’, 1986), enkele monografieën (on¬der andere over Theodoor Sevens, Mathieu Brouns, Jaak Langens en ‘de dodendraad’), tal van culturele brochures en twee fotoboeken over de gemeente Kinrooi (‘Trots op Kinrooi’ en ‘Kinrooi op z’n best’).

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *