Kinrooi gaat Maasstewards inzetten voor het volledige Maasplassengebied

Begin deze maand keurde de gemeenteraad een aangepast politiereglement goed over het Maasplassengebied. Belangrijkste nieuw element daarin is dat de gemeente Kinrooi voortaan Maasstewards zal inzetten om een oogje in het zeil te houden in het volledige gebied.

Burgemeester Jo Brouns: “Het Maasplassengebied strekt zich uit vanaf het gebied bij hotel de Spaenjerd tot de natuurgebieden Kleizone en Boterakker ten oosten van de dorpskern van Kessenich. Ook het gebied rond de Steenberg en het Agropolis Park zijn erbij inbegrepen. De Maasstewards zullen in eerste instantie dienen om sociale controle uit te voeren in het gebied met daarbij een signaalfunctie naar andere bevoegde organisaties zoals het gemeentebestuur, de politie, Marec, enz…”

Naast de sociale controle met signaalfunctie in het volledige Maasplassengebied zullen de Maasstewards nog andere zaken doen zoals:
– een aanspreekpunt zijn voor bezoekers in het gebied;
– info verstrekken in het gebied aan de hand van een infobrochure;
– vaststellingen registreren in een logboek;
Het spreekt voor zich dat een Maassteward een voorbeeldfunctie is en dat het eigen gedrag dan ook onberispelijk moet zijn. Bovendien zijn ze geacht om discreet om te gaan met vaststellingen in het gebied. Om een en ander communicatief te begeleiden, is er een Whatsapp-groep Maasstewards opgericht.

Wie Maassteward wil worden, kan een aanvraag indienen bij de dienst vrije tijd. Daar moet dan een uittreksel uit het strafregister en een pasfoto bij zijn. Als het iemand is die lid is van een vereniging die haar voornaamste activiteit in het gebied beoefent, is een kopie van de lidkaart van de vereniging ook gewenst. Verder dient men een gedragscode te ondertekenen.

Voor de herkenbaarheid moet een Maassteward een jas en polo dragen die ter beschikking gesteld wordt door de gemeente. Er is geen financiële vergoeding voorzien maar een gelegitimeerde Maassteward is wel verzekerd en krijgt een Maasstewardpas geldig voor één jaar. Hij of zij wordt geacht om eventuele bijscholingen te volgen en om ook een handje te helpen bij het regelmatig onderhoud van het gebied.

Bekijk hier een reportage van augustus 2018:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.