Schrijfsel 52: Het is misschien wel een blok aan het been

Het is misschien wel een blok aan het been, maar tegelijkertijd toch heel handig om te hebben: het winkelcentrum in Maaseik, de Kloosterbempden.

Jarenlang al lijken de winkels daar beetje bij beetje te verdwijnen om een spookcentrum achter te laten…
Het stadsbestuur heeft het een en ander minder positiefs opgevangen en besloot om hier niet over te klagen en te zagen. Wat een geluk! Stilstaan is achteruitgaan en als ik dat zeg (als levend standbeeld) moet het wel waar zijn.

Omdat de burgemeester en schepenen niet bij de pakken willen blijven zitten, hebben ze besloten om de parking van de Kloosterbempden vanaf 1 april gratis open te stellen. Stel je voor: gratis! Dat is al geleden van toen de oude Belgen nog jong waren, toen de gebroeders van Eijk nog een koffietje gingen drinken op de markt!

Over koffie drinken op de markt wordt ook nagedacht: er is sprake van vaste, overdekt terrassen op de markt. Alles op zijn tijd, maar de geruchten klinken als muziek in de oren. Als dat alles door zou gaan en het volk de sfeer wil komen proeven, zal Maaseik weer floreren als vanouds. Binnen de kortste keren zullen de winkels in Bree allemaal sluiten omdat de mensen liever naar dat gezellige Maaseik willen komen. Niet dat ik de winkeliers van Bree dat gun, hoor, ik gun die van Maaseik wél beterschap.

Of ben ik nu te positief? Nee toch?

Ik geloof in toekomst van Maaseik: lekker wandelen door de oude straatjes, hier en daar een pop-up winkel maar de rest volledig verhuurd en volop florerend,mensen die onder de terrassen door de tunnels van de Bokkenrijders wandelen en natuurlijk allemaal lachende gezichten. Het staat voor mij als een paal boven water dat een stad zelfs mét de e-commerce die floreert…

(wacht, ik ben even weg, er wordt juist een pakketje geleverd)

…heel veel toekomst heeft. Maaseik zeker. Het project waarbij we niet hoeven te betalen om te parkeren bij de Kloosterbempden is een schitterend begin van wat (naar mijn gevoel) minstens 5 jaar te laat gestart is. Maar beter te laat gestart, dan niet gestart.

Ik denk dat de volgende stap iets zal moeten zijn wat nergens anders bestaat, een totaalbeleving waar mensen voor naar Maaseik komen. Iets over Bokkenrijders misschien (want ook zij mogen gratis parkeren)? En de Markt wat parkeerplaatsen vrijhouden om je bok neer te zetten? In elk café, naast Van Eyck-bier, ook Bokbier verkopen? Misschien zelfs geitenmelk (gewoon, omdat bokken niet te melken zijn) of geen ‘biefstuk’ maar ‘bokstuk’ serveren.

Voor tieners wordt het Belgisch kampioenschap ‘bokken’ georganiseerd, waarbij ze (na een half uur bokken) hun ouders terug moeten vinden. Correctie: ze moeten hun moeder terugvinden, want de vader zit dan aan het Bokbier.

Conclusie van dit schrijfsel: ik kijk uit naar 1 april, zal met nóg meer plezier naar Maaseik afreizen. Reizen jullie mee?

Tot volgende week, voor weer een nieuw schrijfsel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.