Fototentoonstelling de Biest en haar bewoners

Op 13 en 14 april 2019 organiseert de werkgroep ‘De Biest en haar Bewoners’ van Geschiedkundige vereniging De Aldenborgh Weert een tentoonstelling. Onderwerp van deze presentatie zijn de bewoners die in 1950 op de Biest woonden. Ongetwijfeld kent u nog de bewoners van die tijd: Bieëles-Pierke, Louis Kollée, Bakker van Doeëre, Pierre vanne Kauw, Roos vanne Schipper, Kauwe-Lei, Anneke van Theidoeër, Wiel van Theidoeër (de bakker), Mieke van ’t Sprengske, Wiel van Huupke enz. Allemaal historische figuren.

In 1950 werden alle huizen van Weert voorzien van een straatnaam en een huisnummer. De begrenzing van de wijk de Biest, in de tentoonstelling, wordt gevormd door de gehele Minderbroederslaan, de Jan van der Croonstraat via de Kasteelsgracht naar de Boerhaavestraat (enkel oneven nummers), naar de Leukerstraat ter hoogte van de huidige Hendrik-IV-straat en van daaruit naar de laatste boerderij op Doolhofstraat bij Paal 60.

Eind dit jaar zal in samenwerking met Stichting de Aldenborgh een boek over de Biest verschijnen. Het is het tiende boek in een reeks van fotoboeken van de Weerter kerkdorpen en wijken. Geinteresseerden kunnen middels deze tentoonstelling alvast een voorproefje nemen. Er zijn al ruim 4000 foto’s verwerkt, waarvan er meer dan 1000 in het boek zullen staan. Mocht men de eigen familie niet terug kunnen vinden in de tentoonstelling, dan krijgt men nog de kans om gegevens en fotomateriaal aan te leveren.

Omdat het boek al bijna zijn maximum aantal van 512 pagina’s heeft bereikt, is er nog beperkt ruimte. Dus haast is geboden. Bij een bezoek aan de tentoonstelling kan men deze gegevens en de foto’s meenemen, zodat we ze daar tijdens openstelling kunnen inscannen. Men kan ze daarna weer direct meenemen. Voor de foto’s vraagt men aanwezigen om op een apart papier alle personen te beschrijven, zo mogelijk ook de datum, de gelegenheid (bruiloft o.d.) en de plaats waar de foto gemaakt is.

Naast het hoofdstuk bevolking, dat het grootste deel van het boek beslaat, besteden we ook kort aandacht aan de historie van de Biest, beschrijven we een aantal bedrijven op de Biest, zoals de Weerter Scheepsbouw Maatschappij, Jos Demonte Bouwbedrijf, van Wegberg Machinefabiek, Unicums Bedrijven e.a. En er zijn meer artikelen, dus laat u verrassen.

Ook worden er een groot aantal groepsfoto’s tentoongesteld. Ze zullen niet allemaal in het boek komen, maar de organisatie vraagt belangstellenden te helpen de personen op deze foto’s te benoemen, zodat de foto meer waarde krijgt.

Tijdens de tentoonstelling biedt men ook de mogelijkheid om alvast voor het boek in te tekenen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *