Bestrijding eikenprocessierups in de regio

Dit voorjaar start weer de bestrijding van de eikenprocessierups. De afgelopen jaren is gebleken dat deze rups ieder voorjaar voor veel overlast zorgt.

Door de relatief warme winter zijn de eikenprocessierupsen naar verwachting massaal aanwezig. In de regio probeert men de overlast te beperken door preventief alle eikenbomen te spuiten. Naar verwachting gebeurt dit begin mei.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april of begin mei komt de rups tevoorschijn. Rond eind mei-begin juni krijgt de rups brandharen. In juli en augustus verpopt de rups zich tot een vlinder, waarna het vrouwtje haar eitjes weer legt in eikenbomen.

De haren van de processierups zijn de veroorzakers van de overlast. Ze waaien uit de bomen en kunnen in contact komen met de huid van mensen. Sommige personen kunnen hier enorme klachten van ervaren die uiteenlopen van pijnlijke jeuk, huiduitslag en/of irritatie aan de ogen of de luchtwegen. Ook voor dieren waaronder landbouw vee, huisdieren en paarden zijn er gezondheidsrisico’s. Er wordt aangeraden om buiten het bereik van aangetaste bomen te blijven.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *