Eerste horecazaak met een smiley in Maaseik

De Beurs op de Markt van Maaseik, heeft als eerste in de binnenstad, de groene sticker met een smiley tegen het raam mogen kleven. Dat betekent dat de brasserie via een gecertificeerd autocontrolesysteem de score ‘uitstekend’ heeft behaald.

De smiley wordt toegekend door het Federaal Agentschap voor de voedselveiligheid. Hij wordt toegekend aan bedrijven in de Horeca en aan ondernemingen die levensmiddelen rechtstreeks aan de consument leveren. Het gaat om brasseries, hotels, frituren, detailhandel, slagerijen, bakkers, viswinkels, hoevewinkels, schoolkeukens, kinderdagverblijven, ziekenhuiskeukens en alle andere grootkeukens. Elke Smiley draagt een uniek identificatienummer en is 3 jaar geldig.

Je krijgt natuurlijk niet zomaar een smiley. Om te beginnen moet in de zaak een degelijk systeem van autocontrole bestaan. Autocontrole (of zelfcontrole) is het geheel van maatregelen dat een bedrijf moet nemen om de voedselveiligheid te kunnen garanderen.

Bedrijven moeten voortdurend zichzelf controleren op het vlak van onder meer hygiëne, respect voor de vereiste temperaturen, bewaartijden, en dit in alle stadia van de productie, de verwerking en de verkoop. Ze moeten bovendien weten waar hun producten (of de grondstoffen) vandaan komen.

De controle hierop gebeurt middels een aantal onaangekondigde bezoeken door het Agentschap hiervoor bevoegd. Het hebben van een autocontrolesysteem is verplicht. Het laten doorlichten en certificeren niet. Wanneer dit laatste gebeurt, wint de consument hierbij.

De consument kan immers zeker zijn dat een zaak met een smiley, alle hygiëneregels correct toepast.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *