Meiboomplanting in Opoeteren

Op dinsdagavond 30 april planten de leden van de schutterij Sint-Dionysius, in samenwerking met de landelijke Gilde, KVLV en Gezinsbond weer de meiboom op het Kerkplein van Opoeteren.

Het planten van een meiboom is een erg oud gebruik dat voorkwam in grote delen van Europa. Het is een vruchtbaarheidsrite om bij het begin van de zomer de natuur te huldigen. Men geloofde dat het planten van de boom leidde tot vruchtbaarheid voor vee, akkers en mensen. Het planten van de meiboom is in sommige gemeenten nog een erg levend ritueel, dat gepaard gaat met feestelijkheden en uitingen van liefde voor de gemeente waarin men woont. Boven in de meiboom hangt een krans ten teken van de cyclische rondgang van het leven of het levensrad.

Omstreeks 19.15 uur vertrekken de schutters, gevolgd door de paarden, met de meiboom aan de sjöttekamer in optocht naar het Kerkplein, waar op traditionele wijze de meiboom recht gezet zal worden. De dames van de KVLV en schutterij zorgen voor een versnapering en drankje. Voor de kinderen is er de mogelijkheid om een tochtje te maken met de paardenslee. De gezinsbond zorgt voor de kinderanimatie.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *