Initiatief voor natuurbegraafbeplaats in Weert

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert verleent in principe medewerking aan Natuurbegraafplaats Weerterland BV voor de realisatie van een natuurbegraafplaats in Weert. Voordat de plannen definitief kunnen worden goedgekeurd door de gemeenteraad, moet er eerst een bestemmingsplanprocedure worden doorlopen.

Volgens de initiatiefnemer neemt de vraag naar begraven in de natuur, vrij van religie, de laatste jaren toe. Op diverse locaties in Nederland zijn natuurbegraafplaatsen tot stand gekomen.

Natuurbegraafplaats Weerterland wil de begraafplaats realiseren op een perceel tussen de Herenvennenweg, Kruisbergenweg, Heihuisweg en Kruispeelweg. Dit is een bosgebied met reliëf. In de toekomst wordt het gebied verder ontwikkeld tot een hoogwaardig boslandschap met veel inheemse loofbomen. Op die manier komt een sfeervolle, intieme natuurbegraafplaats tot stand. Er geldt een eeuwige grafrust, dat betekent dat de graven nooit geruimd worden.

De graflocaties komen op grote afstand van elkaar te liggen. Die worden enkel gemarkeerd door een eventuele boomschijf met inscriptie. Verder kunnen nabestaanden de graflocatie traceren met behulp van gps-techniek. Graven worden dus niet voorzien van een monument en er wordt geen afwijkende beplanting aangebracht. Zodoende blijft het bos zijn karakter behouden en worden nabestaanden ontlast van verzorging.

Ter hoogte van de entree van de begraafplaats is op het huidige weiland een ontvangstruimte voorzien. Daar kan het afscheid plaatsvinden. Als de omstandigheden zich ervoor lenen, is een afscheid in de open lucht ook mogelijk. Binnen het huidige weiland worden voldoende parkeerplaatsen aangelegd.

De initiatiefnemer is voornemens om de natuurbegraafplaats te schenken aan een natuurorganisatie, mits toegankelijkheid wordt gewaarborgd.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

2 reacties op “Initiatief voor natuurbegraafbeplaats in Weert”

  1. Wat fijn dat er steeds meer gelegenheid voor een natuurbegrafenis beschikbaar komt. Het is volgens mijn opvatting ook de meest voor de hand liggende methode om te gaan: opgaan in de natuur. Ik hoef helemaal geen grafsteen boven mijn hoofd. Niemand hoeft te weten waar ik zal liggen. Als die boom er maar goed van gedijt.

  2. Het idee van eeuwige grafrust spreekt me zo aan. Ik hoop vurig dat natuurbegrafenis de standaard uitvaart wordt. Ik maak me sterk dat deze gebieden ook een gezond natuurlijk evenwicht herstellen. Als nabestaande heb ik ook meer aan een bos om te gaan wandelen en mijmeren dan zo’n steen om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *