Weert wil mogelijkheden voor winkels aan de Moesdijk vergroten

De gemeente Weert wil de regels voor het starten van perifere detailhandel verruimen. Zo hoeven deze grootschalige winkels geen minimum vloeroppervlak van 1.000 m2 meer te hebben en wil de gemeente ook blurring, het vermengen van winkelfuncties, gaan toestaan. Ook de branchelijst voor de winkels in de wei wordt aan de actualiteit aangepast. Met deze maatregelen wil Weert tegemoet komen aan de wensen en het veranderende gedragspatroon van de consumenten.

Met het aantrekken van de economie en de woningmarkt nemen de bestedingen in de detailhandel weer toe. Dit geldt zeker voor branches zoals woninginrichting, keukens/badkamers, tuin en doe-het-zelf. Ook binnen de reguliere detailhandelsbranches nemen bestedingen toe maar dit komt voor een groot deel ook online terecht. Vestigingsvoorkeuren van bepaalde winkels/formules veranderen, waarbij sommige formules liever opereren op een perifere locatie zoals een winkelboulevard zoals de Moesdijk. Deze locaties zijn, ten opzichte van de binnenstad, goedkoper, vaak beter bereikbaar en parkeren voor de deur is mogelijk en is gratis. Het zondermeer toestaan van winkels in de periferie staat vaak wel op gespannen voet met de functie van de binnenstad als koopcentrum.

In de afgelopen jaren is de gemeente geconfronteerd met diverse detailhandelsinitiatieven aan de Roermondseweg/Moesdijk. Zo heeft de Weerter gemeenteraad vorig jaar ingestemd met het aanpassen van de brancheringslijst en is hier een electrozaak naar toe verplaatst. Momenteel ligt er een verzoek van een grootschalige speelgoedwinkel om zich in het gebied Roermondseweg/Moesdijk te mogen vestigen.

Om tegemoet te komen aan de veranderende eisen van de consument en de wensen van ondernemers wordt voorgesteld om de ondergrens van 1.000 m2 winkelvloeroppervlakte te verlagen naar 500 m2 wvo en blurring toe te staan. Verder wordt in principe en onder voorwaarden zelfstandige horeca en leisure toegelaten. Deze initiatieven moeten dan wel bijdragen aan het economisch functioneren van de detailhandel aan de Weerter Boulevard en mogen geen aantoonbaar negatief effect hebben voor het centrum. Ondersteunend aan de detailhandel kunnen deze initiatieven de verblijfsduur en kwaliteit van het gebied verbeteren.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *