Kleinschalige logies investeren

De economie van de vrije tijd is een sterk economisch speerpunt. Uit recente cijfers blijkt dat de economische waarde van de Limburgse toeristische sector de voorbije jaren fors is gestegen. Vandaag is één op de tien Limburgse werknemers aan de slag in het toerisme.

In vergelijking met 2013 is het aantal jobs in de sector met 17 % gestegen. In 2018 werden in onze provincie 4,3 miljoen overnachtingen geboekt, een stijging met 6 % ten opzichte van 2017. Het verblijfstoerisme was daardoor goed voor een omzet van 430 miljoen euro. Uit de cijfers blijkt dat in Limburg 1.399 uitbaters in totaal 9.354 kamers verhuren met daarin 43.321 bedden. Het merendeel daarvan, 83 %, zijn kleinschalige logies. Zij beschikken over 21 % van de overnachtingscapaciteit. Het provinciebestuur en Toerisme Limburg zijn daarom vorig jaar gestart met een intensief ondersteuningsprogramma voor de kleinschalige logies.

Na één jaar blijkt dit programma een schot in de roos te zijn. 79 logiesuitbaters namen al deel aan een intensief professionaliseringstraject dat uit vier collectieve inspiratiesessies en individuele begeleiding en coaching bestaat. Na sessies over gastvrijheid, prijsberekening, marketing en foodcost, wordt elk logies doorgelicht en mogen ze een mystery visitor verwelkomen. Op basis van de bevindingen wordt samen met de uitbater een groeiplan opgemaakt om de infrastructuur en de uitbating te optimaliseren. Om de uitbaters te stimuleren het groeiplan uit te voeren, voorziet de provincie een financiële stimulans van maximaal 7.500 euro.

De provincie ondersteunt de uitbaters van de kleinschalige logies ook om het comfort en de beleving te verbeteren. De twee projectrondes van afgelopen jaar waren goed voor 52 projecten. Samen vertegenwoordigen ze een investeringswaarde van 1,15 miljoen euro waarvan de provincie meer dan 570.000 euro voor haar rekening neemt.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *