'Een soort reisgids, maar dan anders…'

Wanneer je op vakantie bent in een vreemd land, snuif je cultuur op. Je verwondert en verbaast jezelf over het eten, de gebruiken en de snelheid (of juist de traagheid) waarmee het leven zich daar afspeelt. De taal is vaak voor jou als toerist abracadabra. Je gaat óf zelf op onderzoek uit óf je geeft je vertrouwen aan een ervaren reisgids. Je komt dan op plekken waar jij zelf misschien niet zou komen, je hoeft je niet druk te maken dat je kan verdwalen. Het geeft jou rust. Doordat de reisleider zich vaak met hart en bezieling inzet om jouw verblijf zo interessant mogelijk te maken, haal jij het beste uit jouw vakantie.

Bij Vluchtelingenwerk Punt Welzijn werken op dit moment 10 vrijwilligers die zich ook inzetten om het leven van een groep mensen makkelijker te maken; vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en mogen wonen en werken in Nederland. Deze zogenaamde statushouders krijgen veel voor hun kiezen en de vrijwilligers van Punt Welzijn doen hun uiterste best om deze statushouders te helpen om hun plek in Weert in te nemen. Zonder vrijwilligers zouden de statushouders ronddobberen en verdwalen in de enorme mist aan regelgeving en andere praktische zaken die op hen afkomen. We zien de vrijwilligers dan ook als de hulptroepen die meer zijn dan een reisleider op een vakantie; zij maken echt het verschil voor mensen die een nieuw leven aan het opbouwen zijn.

Tanja Lesnjak, coördinator van vluchtelingenwerk, geeft aan dat er een groot gat zou vallen wanneer Punt Welzijn niet zou kunnen rekenen op de immense inzet van vrijwilligers. ‘Zij zijn de mensen met passie en bevlogenheid, zij nemen de mensen bij de hand en bouwen een vertrouwensband op. De mensen voelen zich sneller thuis hier en worden daardoor ook sneller opgenomen in het Weertse. Het is een wisselwerking.’

Waar komt deze inzet en gedrevenheid bij de vrijwilligers vandaan? Er zijn verschillende redenen waarom de vrijwilligers gestart zijn met het vrijwilligerswerk. De een via familie die het werk al doet, de ander omdat ‘ie affiniteit heeft met de doelgroep. Zo vertelt Truus: ‘Ik ben zelf een tijd lang gastarbeider geweest. Toen ik te horen kreeg dat Punt Welzijn vrijwilligers zocht, heb ik hierop gereageerd. Ik wil graag iets betekenen voor de statushouders.’

Het werk als vrijwilliger is heel divers. In het begin is het onder andere belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen. Verder moeten er allerlei dingen geregeld worden vanaf het moment dat de vluchteling een statushouder wordt. Er moet een zorgverzekering geregeld worden, de kinderen moeten naar school, de statushouders moeten gaan inburgeren en noem maar op. Het uiteindelijke doel van de vrijwilliger is om de statushouder zelfredzaam te maken, maar hier zijn zij lang niet elke dag mee bezig. ‘Het is belangrijk om de statushouders te leren hoe alles hier werkt en ze assertief te maken in hun handelen. Vaker met de statushouders meegaan naar bijvoorbeeld de gemeente en laten zien hoe jij dingen aanpakt, dat is voor mij een goede manier om de statushouders dit te leren’, vertelt Tom.

Hoeveel tijd het werk kost, verschilt. ‘Als het druk is, kost het toch wel een dag per week. Als het minder is, ongeveer een halve dag.’ Er moet namelijk tijd worden vrijgemaakt om met de statushouders mee te gaan naar, of telefoontjes te plegen met, instanties zoals DUO. Er zit dus niet alleen een praktische kant aan het werk, maar ook de administratie hoort erbij. ‘Een noodzakelijk kwaad,’ lacht Truus. Het is handig om door de week tijd te hebben hiervoor, aangezien veel instanties dicht zijn in het weekend. ‘

Het menselijk contact heeft een grote waarde in het werk voor de vrijwilligers. ‘Samen nadenken en een route voor ze uitstippelen die voor hen het beste is, en hen zelfvertrouwen geven, dat is voor mij het belangrijkst,’ vertelt Truus. ‘Ik heb veel respect gekregen voor de manier waarop statushouders proberen om er een echt thuis van te maken. En wanneer ik daarbij kan helpen, doe ik dat graag! Het geeft een mooi gevoel wanneer je samen met een statushouder uiteindelijk het laatste schilderijtje aan de muur ophangt. Wanneer je de statushouder dan ziet lachen, dan weet je dat het goed is. Hij of zij heeft weer een thuis! Misschien ben ik inderdaad wel een soort reisleider in mijn eigen land. Het grappige daaraan is dat ik mijzelf soms ook verwonder over hoe zaken hier lopen en hoe omslachtig de bureaucratie is. En ik bewonder het hoe uiteindelijk iedereen zijn weg wel vindt. Ik kan het iedereen aanraden om vrijwilliger te worden: het is ook een verrijking van je eigen leven!’

Punt Welzijn is op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het team Vluchtelingenwerk aan te vullen. Je geeft zelf aan wat je wil doen voor een statushouder; het hoognodige of net even wat meer, dat is ook afhankelijk van de klik tussen statushouder en vrijwilliger.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *