Arts Nora Smaisim komt naar Bibliocenter Weert

Bibliotheek

Lesbos was ooit een vakantie eiland. Dat veranderde door de vele vluchtelingen die sinds 2015 op het eiland belandden en van daaruit verder reisden naar andere delen van Europa. Nora Smaisim (29 jaar) is arts. Haar familie vluchtte destijds uit Irak, ze groeide op in Weert en is oud-leerling van Philips van Horne. Nora deed vrijwilligerswerk via Stichting Bootvluchteling in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Zij vertelt op 9 mei om 19.30 uur bij Bibliocenter Weert over haar ervaringen in het overvolle kamp, waar dubbel zoveel vluchtelingen verblijven als waarvoor het is ingericht.

Reserveer je kaart op www.bibliocenter.nl. Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. Toegang 5 euro incl. koffie of thee.

In 2016 sloot de Europese Unie een deal met Turkije en werd kamp Moria op Lesbos een eindstation. Ingericht voor maximaal 3.100 mensen. Maar in de praktijk verblijven er nu ongeveer zevenduizend vluchtelingen die hier enkele maanden tot een aantal jaren verblijven. In een dergelijke situatie zijn de omstandigheden enorm zwaar en moeilijk en zijn de gezondheidsvoorzieningen onvoldoende.

Stichting Bootvluchteling biedt zowel medische als psychologische hulp aan de bewoners van het kamp Moria. Als de dagdienst er voor de reguliere artsen opzit, komt het team vrijwilligers bestaande uit artsen, verpleegkundigen, een ondersteuner en vertalers in actie. Zij bieden medische hulp vanaf vijf uur ’s middags tot middernacht. Van een dergelijk team maakte Nora een maand lang deel uit.

Wat bracht Nora ertoe dit vrijwilligerswerk te doen? Hoe is het leven voor vluchtelingen onder deze omstandigheden? Zij geeft een inkijk uit de eerste hand over het leven in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *