Preventiecampagne honden aan de lijn op het platteland

Je hond laten loslopen op het platteland lijkt onschuldig. Toch kan het drastische gevolgen hebben voor koeien die staan te grazen in de weiden. Het kan immers leiden tot Neospora, een ongeneeslijke ziekte, die verspreid wordt van honden op runderen. Boerenbond lanceert daarom een preventiecampagne om wandelaars te sensibiliseren met de slogan: “Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.”

Landbouwers vragen om honden aan de leiband te houden wanneer je gaat wandelen. Honden kunnen namelijk hun uitwerpselen achterlaten in weiden. Als de ontlasting besmet is met Neospora dan vormt dit een gezondheidsrisico voor koeien. Ook bij geiten en schapen kan het problemen veroorzaken.

De parasiet Neospora is de belangrijkste oorzaak van abortus bij koeien. Indien drachtige dieren besmet worden, kan dit leiden tot vroeggeboorten, misvorming of verwerping. Preventie is belangrijk want er bestaat geen geneesmiddel tegen de ziekte.

Honden spelen een belangrijke rol bij de overdracht van Neospora want zij zijn de eindgastheer. Honden hebben zelf geen hinder van de parasiet, maar kunnen wel andere dieren besmetten. Daarom is het belangrijk dat honden niet door weiden lopen. Ook weiden waarin geen koeien staan, vormen ook een besmettingsbron als er hondenuitwerpselen liggen. Het weidegras wordt gemaaid en dient als voeder voor koeien.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *