Samen fietsen tegen kanker

Maaseik neemt dit jaar met 2 teams deel aan de 1000 km fietsen voor Kom op tegen Kanker. Dat is een verdubbeling ten overstaan van vorig jaar en het team Den Hôbbelige Stôp wil in mei iedereen op de fiets in Maaseik.

Dat moet gebeuren op zaterdag 4 mei wanneer jong en oud kunnen deelnemen aan een fietstocht. De afstanden liggen tussen 20 en 100 km en men vertrekt aan De Sjeiven Dörpel in Aldeneik. Dat is de uitvalsbasis van het team Den Hôbbelige Stôp, dat zelf met Hemelvaart deelneemt aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker.

De activiteit van 4 mei, kadert in een inzamelactie om te mogen deelnemen aan die 1000 km fietsen. Het is immers zo dat elk deelnemend team, 5000 euro startgeld moet neerleggen om te mogen starten. Den Hôbbelige Stôp houdt daarom een inzamelactie bij sympathisanten en organiseert activiteiten zoals de fietstochten op 4 mei.

Dat Den Hôbbelige Stôp na vorig jaar opnieuw wenst deel te nemen, heeft alles te maken met het engagement van de groep en de sfeer die gepaard gaat met de 1000 km. Die sfeer is indrukwekkend en weegt zowel bij de start als bij de aankomst, emotioneel zwaar bij de deelnemers. Niet voor niets was 6 uur na het openstellen van de inschrijvingen, alles volzet qua teams.
Die samenhorigheid en vechtlust, straalt af van het team uit Maaseik (aangevuld met mensen uit Kinrooi). Zij zijn vastberaden en willen er opnieuw voor te gaan. Hun engagement ontstond aan de toog bij De Sjeiven Dörpel, na eerdere deelname van het team aan Levensloop Maaseik. Dit uit solidariteit met 4 kankergevallen – op korte tijd – binnen hun vriendenkring.

En waar komt die vreemde naam vandaan?
Op een zondagmorgen loopt een Nederlander binnen bij de bakker in Aldeneik. Weet u waar Den Hôbbelige Stôp ligt, vraagt de man ijverig. Nooit van gehoord, zegt de bakker. Moet nochtans een bekend etablissement zijn in Aldeneik, antwoordt de man bedenkelijk. Ha, u bedoelt De Sjeiven Dörpel, lacht de bakker. En sindsdien noemt de groep wielertoeristen uit Maaseik zich Den Hôbbelige Stôp.

Foto: Peter De Bruyn

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *