Op verkenning met Okra trefpunt Molenbeersel in het Land van Herve

Donderdagmorgen 16 mei 2019 om 08.30 uur stapten vijftig leden van Okra Trefpunt Molenbeersel op de bus naar het meest groene stukje van België. Het glooiend landschap met zijn groene weiden en de vele hoogstamfruitbomen zijn typerend voor ‘Het land van Herve’.

Bij aankomst aan de Kaasmakerij Le Vieux Moulin van Madeleine Hanssen en Philippe Polinard, de derde generatie van een kaasmakerfamilie, werden de aanwezigen ontvangen met een lekkere koffiekoek en koffie. Na een kleine toelichting van Philippe Polinard, werd de groep in twee verdeeld. De eerste groep kreeg de bijhorende film te zien en groep twee bezocht de ateliers waar de beroemde Hervekaas met B.O.B.-erkenning (beschermde oorsprongsbenaming) geproduceerd wordt.
Na het proeven van de vele soorten kaas, was er nog gelegenheid tot aankoop van de ambachtelijk Herve kaas, gemaakt van rauwe melk.

Na dit bezoek was het tijd om de innerlijke mens te versterken. Hiervoor maakten de aanwezigen de trip naar Vaals waar ze werden ontvangen in restaurant de Wilhelminatoren. Na genoten te hebben van een overheerlijke maaltijd, en een klein bezoekje aan het drielandenpunt, gingen ze richting Aubel, waar eerst nog een indrukwekkend bezoek gebracht werd aan het Amerikaans kerkhof Henri-Chapelle.

In Aubel wordt de Luikse stroop geproduceerd in het familiebedrijf Meurens. De deelnemers werden er ontvangen door gids Martine. Met enkele dia’s werd de historie van dit bedrijf toegelicht. Het was Clement Meurens die het recept van de Echte Luikse Stroop ontwikkelde.

Poiret, Pomona en de echte Luikse Stroop zijn de producten die er worden geproduceerd. Nadat ze een rondleiding hadden ontvangen in het bedrijf, was er gelegenheid tot het proeven van deze lekkernij. Ook was er gelegenheid tot aankoop van deze lekkere producten, en ieder kreeg een potje stroop als cadeau mee naar huis.
Om 17.15 uur werd deze boeiende dag afgesloten met de terugkeer naar Molenbeersel.

Foto: Mathy Moonen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *