Eikenprocessierupsen: hoe groot is de hinder, en wat gebeurt er om overlast in Limburg te beperken?

Ook dit jaar brengt de lente eikenprocessierupsen met zich mee. Vooral in de Kempen komen ze voor. Hun aantal kan snel toenemen doordat hier weinig natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups leven. De rupsen vervellen zesmaal voor ze verpoppen. Vanaf het derde en vierde vervellingsstadium (april of mei) kunnen de lange brandharen zorgen voor jeuk en irritaties van de ogen en luchtwegen.

Je kunt hier vooral in mei en juni last van krijgen. Maar hinder blijft het hele jaar door mogelijk door de overgebleven brandharen in de nesten. Vermijd daarom contact met de rupsen én hun nesten. Heb je toch last van een reactie op de brandharen? Over het algemeen verdwijnen de symptomen binnen enkele dagen tot weken. Om verdere verspreiding van de brandharen of een ontstekingsreactie tegen te gaan, kun je je huid best wassen met water en geïrriteerde ogen spoelen. Ben je pas in aanraking gekomen met een nest, dan kun je de haren snel verwijderen door de huid te strippen met plakband. Een zalf met goudsbloem of kamfer kan ook helpen om de jeuk te milderen.

Om de hinder tot een minimum te beperken, monitort het provinciebestuur regelmatig de populaties eikenprocessierupsen in woon- en recreatiegebieden en coördineert ze de bestrijding ervan. Afhankelijk van het stadium waarin de rupsen zich bevinden, nemen de gemeenten vervolgens aangepaste bestrijdingsacties, zoals het vernevelen van een bacteriepreparaat rond getroffen eikenbomen. Het provinciebestuur maakte dit jaar 25.000 euro vrij om de gemeentes te ondersteunen bij de aankoop van het product.

Begin mei werd er gestart met de bestrijding. Omdat het weer het effect van de behandeling kan beïnvloeden, heeft de bestrijding niet altijd het gewenste effect. Bovendien heeft het preparaat dat nu gebruikt wordt, ook gevolgen voor andere insectensoorten.

Met onderzoek naar een aangepast bermbeheer, het plaatsen van nestkasten voor mezen en het uitzetten van grote poppenrovers, wil Limburg een pionier zijn in de duurzame bestrijding van de eikenprocessierups. Deze acties moeten zorgen voor een beter evenwicht tussen de eikenprocessierups en zijn natuurlijke vijanden. Begin juni dient het provinciebestuur hier een Europees subsidiedossier voor in.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *