Met Samana Bocholt op belevingstocht

Dat Noord-Limburg wonderbaarlijke plekjes heeft, weet iedereen die ooit de streek bezocht per fiets, te voet of met de auto. De leden van Samana Bocholt beleefden het met een speciale touringcar. Verhalen rond den draad, de Teuten en de smokkel kwamen tot in de bus. En werden kleurrijk gebracht door gidsen en figuranten.

De reis door eigen streek begon aan de sporthal in Bocholt. De speciaal ingehuurde bus had een lift zodat iedereen mee kon op de belevingstocht. Onderweg vertelden vrijwillige gidsen over wat er te zien en te beleven was. In Kaulille deed Marc Vanherk de uitleg over de woonprojecten die in de kern van het dorp in de steigers staan. In Sint-Huibrechts-Lille ging het over de Teuten en de mooie burgerhuizen die nog altijd getuigen van hun welvaart. De plezierige noot werd gezet door Piet, een van de vrijwilligers, die een gesmaakte act rond de Teuten bracht.

In Achel werd bij kaasmakerij Catharinadal gestopt waarbij de kaasmaker Peter Boonen op de bus fier het verhaal vertelde van het familiebedrijf en hun wortels in Bocholt. Samen met zijn broer Bert, Riet en Carine maken ze de allerlekkerste kazen van de melk van hun koeien. Proeven hoorde er natuurlijk ook bij. In Achel vertelde de gids over de Kluis en het ontstaan van de trappisten en hun wereldvermaarde bier. De oorlog 14-18 en “den draad” liepen als een rode draad door het hele verhaal. Bij de Napoleonsmolen in Hamont viel het vakkundig metselwerk en de verschillende bouwlagen op waaraan je de geschiedenis van deze olie en graanmolen kan ophangen. Ook dit was een Teutenverhaal. Onderweg werden de draaiende wieken van de windmolen in Budel Schoot en de ‘Keent’ in Weert Keent, te bewonderen.

In de buurt van Budel fabriek stapte douanier Valére op de bus voor een ouderwetse controle en het verhaal rond de smokkel in de streek. Tussen Altweerterheide en Bocholt kwam ‘Bolle’, Jan Hendriks, aan het woord. De handelaar-smokkelaar haalde in de winter van 1916 de beestjes door de draad. Ze eindigden op de feesttafel van de 40.000 Duitse soldaten in het Kamp van Beverlo, die even later zelf als schapen naar de slachtbank van de oorlog geleid werden.
De namiddag werd afgesloten met een koffietafel in de feestzaal van Goolderheide.

Foto: Toon Verlaak

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *