Authentieke molen decor voor flamenco, ecologie en goede wijn (video)

De Volmolen, op de grens tussen Opoeteren en Neeroeteren is onlangs helemaal gerenoveerd. Danshuis De Volmolen is zo ontstaan als een project van drie zussen, Lene, Cat’rina en Lieve Vandersteegen. Met een mooie taakverdeling wordt er flink ingezet op de toekomst, waarbij de molen als decor zal dienen als een flamencostudio samen met een wijn- en tapasbar en biokeukenwinkeltje.

“Deze locatie heeft wat met ons gedaan. We zijn hier alle drie opgegroeid”, zo vertelt Cat’rina Vandersteegen.

De zussen hebben flink gedacht over de inkleding. Lieve, een van de zussen had al een Bed & Breakfast tegenover de molen met een mooie eco-belevingstuin, Lene had al een passie voor de flamenco en Cat’rina’s liefde voor wijnen bracht uiteindelijk het concept tot wat het nu is.

De oorspronkelijke volmolen – later korenmolen – kreeg het statuut van beschermd monument in 1993 samen met het hele dorpsgezicht van de site. Vroege documenten maken gewag van 1751 als bouwdatum, maar er zou eerder al sprake geweest zijn van een nederzetting op die plek. De Volmolen is een van de zestien watermolens die de Bosbeek of Oeter benutten. Daar staan er vandaag nog dertien van recht.

Voor de restauratie van de Volmolen werd een beroep gedaan op Steven Kessels van Architectuur Depot en molenbouwer Johan De Punt. Lokale aannemers en ambachtslui werkten met oude technieken en authentieke, duurzame materialen. De Punt restaureerde het molenrad, het binnenwerk en de sluis. Het reconversieproject voorzag in een energiebewuste renovatie en een uitbreiding voor dansstudio, keuken en sanitair in houtskeletbouw op een paalfundering.

“Ik experimenteer, samen met mijn zussen, al jaren met gezonde voeding en wat dat met een mens doet. Wij hebben ondervonden dat ‘goed eten’ wonderen kan verrichten en het is heel erg dat de moderne geneeskunde de merites van medicinale voeding naar de hekserij verwijst. Ik werk in het Danshuis met biologische ingrediënten en op de kaart staan uitsluitend natuurlijke en biologische dranken. Een gedeelte van fruit en groente komt uit de ecologische tuin van zusterbedrijf Vakantieverblijf Volmolen”, aldus Lene.

Het zwaartepunt van de drankenkaart ligt op de wijn – uit Spanje. Authentieke, natuurlijke cava uit Valencia, wijn en sherry, ingevoerd door het derde zusterbedrijf, Armando’s Vineyard, van de oudste zus Cat’rina.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *