Bezoek Vermeers Melkmeisje in Thorn

Een wandeling maken door het witte stadje, en meer dan twintig keer verrast worden door een levend standbeeld. Op Eerste Pinksterdag, 9 juni, is dat weer mogelijk. Die dag staat Thorn even letterlijk stil tijdens ToonBeeld, het Open Limburgs Kampioenschap Levende Standbeelden.

Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om de mooiste beelden uit de verre omtrek te selecteren. ToonBeeld Thorn is een feest voor jong en oud. Gooi een muntje in het bakje bij het beeld, en zie wat er gebeurt! Wil je zelf ervaren hoe het voelt om levend standbeeld te zijn? Dat kan ook bij de workshop die wordt gehouden bij het buitenpodium in de historische kern van Thorn. Na een korte ‘verkleed- en schminksessi’ mag u even zélf stilstaan. ToonBeeld Thorn is niet alleen het enige, maar vooral ook het enigste festival in zijn soort op Limburgse bodem.

Als om 12.30 uur op Pinksterzondag de beelden staan opgesteld, kun je proberen te achterhalen hoe het ‘beeldige’ Melkmeisje van Vermeer doorlopend melk uit haar kan schenkt. Of durft u in de stoel plaats te nemen bij de kapster? Aan het einde van de middag kunt u antwoord geven op de vraag of moeder en dochter écht uit hetzelfde hout zijn gesneden. En eh… wat doet die bokkenrijder eigenlijk in het stadje dat al jaren toneel is van een strijd tussen twee harmonieën, de geiten en de bokken? Een andere vraag die die dag wordt beantwoord is: wie mag zich Limburgs Kampioen noemen? Sinds vorig jaar is ToonBeeld Thorn namelijk ook het Open Limburgs Kampioenschap voor levende standbeelden. Daarnaast kunnen bezoekers zelf hun stem uitbrengen om te bepalen welk beeld de Fletcher Publieksprijs in de wacht sleept.

Het historische stadje vormt al jaren het ideale decor voor de meer dan twintig beelden die verspreid door het centrum staan opgesteld. Dat vinden niet alleen de bezoekers, maar dat vinden ook de beelden zelf. Niet voor niets komen ze elk jaar weer zo graag naar Thorn om hun nieuwste creaties te tonen. De gemoedelijke sfeer, de vrolijke bezoekers en de historische straatjes vormen samen de perfecte ambiance.

Bezoekers genieten overigens niet alleen van de mooiste living statues, maar maken meteen een mooie wandeling door de oude kern van het dorpje dat ooit werd geregeerd door adellijke stiftdames. Terrasjes, restaurants en winkels zijn gewoon open op deze Eerste Pinksterdag en ook de oude abdijkerk is te bezoeken. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘beeldig’ dagje uit.

ToonBeeld Thorn begint zondag 9 juni om 12.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Toegang kost 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen mogen uiteraard gratis binnen. Meer informatie vindt u online.

Foto’s: Jean Luyten/Metronoom

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *