Bijen in de Agnetentuin met Hemelvaart

De mooie tuin van het Agnetenklooster in Maaseik, fungeert met Hemelvaart als decor voor een bijenproject. De Agnetentuin is niet publiek toegankelijk maar eigenares Patricia Indekeu, opent graag de deuren voor dit project.

Het gaat niet goed met de bijen terwijl zij verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de bestuiving. Zonder bijen geen groenten en fruit terwijl jezelf geen imker hoeft te zijn om de bijen een handje te helpen. Dat is de boodschap die de imkers van Elize’s garden willen uitdragen en waartoe zij zich engageren in de tuin van het Agnetenklooster.

Zij strijken er neer met een aantal bijenkasten en geven uitleg over de werking en het welzijn van de bij. Bovendien gaan ze geen enkele vraag uit de weg. Wie langskomt, leert het verschil kennen tussen een bij en een wesp, weet wat hij moet doen als hij een zwerm bijen ziet en leert vooral wat jezelf kunt doen om de bijenpopulatie in stand te houden.

Er is ook een lange-termijn-verhaal verbonden aan deze actie. De initiatiefnemers hopen volgend jaar Maaseiker stadshoning te kunnen ontwikkelen en willen het stadsbestuur aanzetten tot het nemen van maatregelen om de eerste bijenvriendelijke gemeente van het Maasland te worden.

Voor zichzelf hebben de imkers van Elize’s garden ook een droom. Elize is de naam van het sterrenkindje van Jan en Dafne. Elize heeft spijtig genoeg nooit kunnen zien hoe haar vader zijn eerste stappen zette bij het houden van bijen. Zij is wel degene die voor de drive en de passie zorgt om zich maximaal in te zetten voor het behoud en verzorgen van bijen. Ooit hopen de jeugdvrienden een weide of terrein te kunnen ontwikkelen, met speciale bijenplanten en die tuin noemen ze dan … Elize’s Garden.

De Agtnetentuin in Maaseik zal uitzonderlijk open zijn op donderdag 30 mei en op zaterdag 1 juni, telkens om 14.00 en om 17.00 uur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.