Derde fietsbeleving, Fietsen door de Heide, uit de startblokken

Na Fietsen door het Water in Bokrijk, ondertussen uitgegroeid tot een internationaal succes, en Fietsen door de Bomen in Bosland, binnenkort open voor het publiek, kondigt Toerisme Limburg nu ook Fietsen door de Heide aan.

Op 3 juni 2019 starten de aanleg- en bouwwerken voor een iconische fietsbrug dwars door de heide van het Nationaal Park Hoge Kempen, kandidaat Unesco-werelderfgoed. De 300 meter lange fietssteiger in het Nationaal Park combineert een veilige oversteek over de Weg naar Zutendaal met een unieke fietsbeleving. De constructie wordt een adembenemend baken in het landschap, uiteraard met respect voor de natuur en met een knipoog naar het mijnverleden.

Met een lengte van bijna 300 meter vormt de toekomstige fietsbrug een baken in het landschap, zoals een pier aan de kust. Net als bij de vroegere mijngangen met houten stutten, wordt een fijnmazige structuur van balken en kolommen uitgezet. Tussen de houten structuur stijgt het betonnen fietspad geleidelijk (4 %) tot 6,5 meter hoogte om vervolgens na 30 meter opnieuw te dalen. De brugwanden worden gemaakt van Limburgs dennenhout, een knipoog naar het mijnverleden.
Fietsen door de Heide is een SALK-project dat kadert in de strategie van Toerisme Limburg om op verschillende plaatsen een extra belevingslaag over het bestaande fietsroutenetwerk te leggen. Het project wordt financieel gedragen door de gemeente Maasmechelen, de provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen.

Het ontwerp van de fietsbrug is van de hand van Witteveen+Bos en Maat-Ontwerpers. De aannemer start op 3 juni met de aanleg en bouw. Uiteraard verloopt het hele proces met respect voor de fauna en flora, want net als de andere fietsbelevingen van Toerisme Limburg ontstaat ook Fietsen door de Heide in harmonie met de natuurlijke omgeving. Daarom is er nauw overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos en Regionaal Landschap Hoge Kempen & Maasland.
Als alles volgens plan verloopt, kunnen fietsers begin 2020 de brug in gebruik nemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.